Докладът на ЕК е червен картон за ГЕРБ

Юли 18, 2012 Новини БСП 0 1115

Оценките в доклада на ЕК потвърждават редица наши изявления и предупреждения, че не може активният PR да подмени същинската работа на правителството

Оценките в доклада на ЕК потвърждават редица наши изявления и предупреждения, че не може активният PR да подмени същинската работа на правителството. Това каза зам.-председателят на ПГКБ Михаил Миков на брифинг в НС по повод доклада на Европейската комисия за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка. Михаил Миков припомни, че за първи път ЕК посочва, че проблемите на страната ни са и в трите власти- полиция, прокуратура и съд. „Точно заради това ЕК не само не спира, но продължава и безсрочно мониторинга и наблюдението на България. А една от основните политически цели, обещани от ГЕРБ, когато дойде на власт, беше мониторингът да приключи в рамките на мандата им", припомни депутатът от левицата. Миков изтъкна, че наблюдението над страната ни продължава, точно защото в правителството липсва капацитет за изпълнението на набелязаните от ЕК препоръки. По думите на Михаил Миков всеки ден оставане на власт на това правителство е изключително вреден за България.

Михаил Миков обясни, че ако изобщо има нещо добро в доклада, то е оценка за създадената законодателна база по време на предишното управление. „Понеже оценката е за 5-годишен период, не трябва да премълчаваме, че докладът е добра оценка за свършеното в двете години от управлението на Тройната коалиция", припомни Михаил Миков и даде за пример промените в българската Конституция и процесуалното законодателство на страната.

Миков бе категоричен, че прочитът на доклада на ЕК ще бъде от изключително значение за пълноправното ни членство в Шенген. „В доклада на ЕК липсва основата, липсва позитивизмът, който да ни дава сигурност за процеса Шенген през есента, когато въпросът ще се реши в Съвета на министрите", каза още Михаил Миков.

Според зам.-председателя на ПГКБ Ангел Найденов докладът на ЕК е категоричен червен картон за провала на управляващите в област, с която те се хвалеха. „Вместо активна работа обаче, поведението на управлението се градеше на изключително шумни ПР акции и фанфари. Рупор на това поведение беше и остава министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов", изтъкна Ангел Найденов. Той счита, че специално за вътрешния министър- докладът на ЕК има ефекта на студен душ, тъй като той носи персонална отговорност за огромния провал, пред който е изправено управлението. „Дано констатациите го накарат да се осъзнае, но по-важно е да се осъзнае управлението като цяло, защото ГЕРБ и лично министър-председателят са виновни за състоянието на държавата", убеден е депутатът от левицата.

По думите на Ангел Найденов, ЕК е категорична в оценката си за българското правителство. „С този доклад ЕК ясно казва на българското правителство: Нямаме ви доверие. Не ви вярваме. Не може да се справите, защото нямате капацитет", каза още Ангел Найденов. Според него три са големите провали на това управление -Еврозоната, Шенген и безсрочното продължаване на механизма за наблюдение на ЕК. Точно тези провали са и в основата на искания от ПГКБ вот на недоверие към правителството. консултациите по внасянето му са в ход и той ще бъде факт до края на седмицата, изтъкна Найденов.