Сергей Станишев: По-убийствен доклад на ЕК за България не е имало

Юли 17, 2012 Новини БСП 0 828

По- убийствен доклад, като политическа оценка за България за 5- те години, откакто съществува механизмът за сътрудничество и проверка, не е имало

По- убийствен доклад, като политическа оценка за България за 5- те години, откакто съществува механизмът за сътрудничество и проверка, не е имало. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция след заседание на ИБ на партията. Според лидера на българските и европейските социалисти механизмът за проверка е бил създаден със съгласието на България за точно определен период от 5 години- от 2007 до 2012г. „Фактът, че ЕК възнамерява да продължи за неопределено време действието на механизма за наблюдение е огромен провал за правителството на Бойко Борисов. Това е червен картон за неспособността на правителството да реши проблемите в борбата с организираната престъпност, корупцията и състоянието на съдебната система", категоричен бе Сергей Станишев.

Лидерът на БСП отбеляза, че докладът на ЕК дава една много тежка обща оценка за работата на управляващите, тъй като 3 от 5- те години на наблюдение са точно по време на правителството на Бойко Борисов и ГЕРБ. „Това е оценка на опитите на Цветанов чрез пиар, показни акции и действия без достатъчно доказателства да имитира дейност. Това е много тежка оценка и подобна, в доклад по правосъдие и вътрешни работи, България не е получавала!", категоричен бе Сергей Станишев.

По думите на лидера на БСП ЕК е опровергала и голяма част от тезите на министър Цветанов. „Г- н Цветанов постоянно се мъчеше да обяснява, че проблемът е в съдебната система, но ЕК го опровергава категорично. Впечатлението на комисията е, че в България не се уважава разделението на властите, а това застрашава и цялостното функциониране на демокрацията у нас", разкри лидерът на БСП. Той обясни, че е крайно притеснително и мнението на ЕК за необходимостта от външен натиск върху страната ни за реализацията на конкретни реформи в страната.

Според Сергей Станишев докладът на ЕК разкрива, че липсват убедителни доказателства за борба с организираната престъпност и дори се дава пример с изчезването на братя Галеви. „Как така десетки милиони се харчат от МВР за подслушване, за проследяване и наред с това точно тези, които трябва да бъдат подслушвани- не се наблюдават", възмути се лидерът на БСП. Той разкри и данни от доклада на ЕК за големи слабости в системата на обществените поръчки, които са убедителни предпоставки за генериране на корупция. Членът на ИБ на БСП Михаил Миков определи доклада на ЕК като 3 изгубени години за България. Според него е жалко, че самото наблюдение се е оказало по-дълго от предпазната клауза, която заплашваше страната.

По темата за цените на зърното и брашното Сергей Станишев бе категоричен, че ни очаква нов ценови шок. „Правителството отмени държавното подпомагане на селскостопанския сектор с около 80 милиона лева годишно, обещаха да го възстановят, но не го направиха. Обещаха и доплащане на евросубсидиите, но отново излъгаха", припомни Станишев. Той обяви, че БСП предлага конкретни мерки под формата на специален финансов пакет за българското животновъдство, необходим основно заради цената на фуражите. В подкрепа на думите му, председателят на Съвета по селско и горско стопанство и развитие на селските райони към НС на БСП Светла Бъчварова представи конкретни данни за покачването на цените на стоките. „Свидетели сме на ценови скок, който не се е случвал от 2000- та година насам", категорична бе Бъчварова.  Тя изтъкна, че България е страната с най-висок ръст на дела на разходите за храна - 37% отчете статистиката за 2011 г. „За първото тримесечие на 2012 г. ръстът е 5,4%. От малката потребителска кошница те са 59-60%. Тя разкри, че ценовата спирала продължава и в последните дни всички българи са свидетели на рязък скок на цените на основни продоволствени стоки, основно свързани със зърнения комплекс.