Румен Овчаров: Ресурсите, които имаме, са все още значителни и много сериозно подценявани от някои наблюдатели

Юли 16, 2012 Новини БСП в медиите 0 1674

  Българско национално радио, Програма "Хоризонт", "Неделя 150", 15 юли, 2012 г

 

Българско национално радио, Програма "Хоризонт", "Неделя 150", 15 юли, 2012 г.

Водеща Лили Маринкова: Г-н Румен Овчаров, бивш енергиен министър, депутат от БСП,  по общи въпроси, така да кажем, по актуални. Г-н Овчаров, в края на миналата седмица според доста авторитетния политически  наблюдател Светослав Терзиев Станишев е допуснал грешка, когато  е подкрепил румънския си колега Виктор Понта. По-скоро Борисов  се е ръкувал с румънският си колега Виктор Понта, а г-н Станишев се е отнесъл доста любезно към Понта, тъй като неговият  авторитет, според Терзиев, се срива и това би могло да доведе до неприятности за България. Вие как мислите?

 Р. Овчаров: Първо добро утро на вас и на слушателите. 

Водеща: Здравейте.

Р. Овчаров: Наистина започваме, така, с доста. . . тема, която е  общополитическа. Ами, не, вижте, не виждам нищо странно в това,  че Сергей Станишев подкрепя Виктор Понта. Все пак Станишев е  председател на Партията на европейските социалисти и е редно  румънският премиер да получи подкрепа от тази партия. А пък и не виждам също така нищо неприятно или странно и в това, че  Борисов се ръкува с премиера. Сега, тези конюнктурни опити да  печелим нещо за сметка на Румъния според мен не са особено  коректни. . .

Водеща: Дори и при антиконституционните действия на този политик, на този държавник.

 Р. Овчаров: Антиконституционни е констатация, която според мен е доста  прибързана. Все пак нищо антиконституционно до момента там не се е случило за разлика от това, което се случваше в Унгария,  където действията си бяха твърдо антиконституционни и твърдо в  нарушение на европейските правила и директиви. Докато тук са  според мен малко прибързани и доста пресилени действия, но не  могат да бъдат наричани антиконституционни. Водеща: Тоест вие отдавате това на една дипломатическа учтивост, от  която нищо не следва. А по отношение на въпроса, че ние сме  свързани с Румъния и сега очакваме този дамоклев меч, какво ще  стане по-нататък?

Р. Овчаров: Искате прекалено много от мен. Очевидно ще има доклади,  които няма да удовлетворят очакванията на сега управляващите,  според мен и в двете страни. По-негативен ще бъде ясно, особено  след последните развития, докладът, особено в политическата си  част, докладът за Румъния. Но и в нашия доклад очевидно няма да  бъдат спестени някои от непостигнатите резултати, особено в  съдебната система.

Водеща: А тази обвързаност, която позволява да бъдем поставяни в общ план, като един балкански синдром?

Р. Овчаров: Сигурно е нещо, което ще трябва да го преживеем. Сега, така  или иначе, сме влезли вече в този коловоз и да очакваме, че от  днес за утре ще се случи нещо, което не се е случвало вече 5  години, не мисля, че има нужда да храним такива очаквания.

Водеща: В тази публикация, която вие сигурно сте я видели, Светослав Терзиев стига до по-голяма крайност. Той даже казва, че Сергей  Станишев ще бъде наказан заради тази своя подкрепа към румънския премиер и даже няма да бъде преизбран за председател на ПЕС.

Р. Овчаров: Струва ми се също доста пресилена констатация. Отново  повтарям, съвсем естествено е лидерът на ПЕС да подкрепя лидера  на една партия от същото семейство и тук не мисля, че има  някакъв особен гаф. Кой друг да го подкрепи? Ясно е и знаете  много добре как партиите и лидерите на партиите от ЕНП се  подкрепят едни други, включително и подкрепата, която Бойко  Борисов получава. Включително и за някои действия, които трудно  биха могли да бъдат наречени и конституционно съобразни, пък и в съответствие с правилата на ЕС. Но това е политика. В крайна  сметка политическите преценки са нещо относително.

Водеща: Когато сте говорили вчера за това, че е трябвало по-рано да  бъде сменен Станишев, какво имахте предвид? Може ли да го  изясните, тъй като става дума за един ваш цитат, който се радва  на голямо внимание от интернет медиите и сега е добре да го  кажете и пред радиото.

Р. Овчаров: Не, аз понякога се учудвам това как някои неща, които са  казвани преди години, изведнъж стават новина с 3-годишна  давност. През 2009 г., след изборите, имах достатъчно ясна и  категорична позиция, че тогава трябваше да бъде направена  промяната в партията, на онзи конгрес, който ние проведохме през октомври 2009 г. Смятах също така, че трябва да бъдат разделени двете неща - самите избори и резултатът от изборите, и  резултатът от управлението. Поради това мислех си, че чисто  технически ще бъде добре, ако мине един 3-месечен период, в  който да бъдат анализирани, така да се каже, причините, поради  които ние загубихме изборите, при положение че постигнахме добри резултати в управлението на страната. Тогава това не стана и  голяма част от хората, които сега на конгреса, преди месец и  половина, най-много викаха "промяна, промяна", тогава тези хора  точно спасиха Сергей Станишев по някакви си конюнктурни  съображения. Но сега вече да връщаме историята с 3 години назад  в ситуация, в която се случиха доста неща в политическия живот  на страната и на БСП, е доста необмислено.

Водеща: До, но все едно това закъснение, за което говорите, по  някакъв начин сигурно се отразява на процесите, които очаквате?  А вие дори и казвате, че конгресът на БСП е забавил подписката  за референдум за проекта "Белене". Защо, на какво го отдавате,  че това се случи? 

Р. Овчаров: Ами, това беше съвсем естествено, тъй като подписката  започна, ако не ме лъже паметта, инициативният комитет беше  сформиран в края на месец април, на 27 април. Точно така - на 27 април, а ние на практика до края на месец май реално подписката я правихме почти в нелегалност, по партийни организации. А тези партийни организации и партийни структури в точно този период  от време се занимаваха с подготовка на конференции, подготовка  на конгрес и т.н. 

Водеща: А имаха ли въздържаност дали това е кауза. Дали тази кауза  не е пердута. 

Р. Овчаров: Не, не, не. По отношение на "Белене" в Българската  социалистическа партия, аз и вчера отговарях на този въпрос,  няма съмнение - нито Георги Първанов, нито Сергей Станишев, нито който и да е било друг по някакъв начин не е изказал съмнение  за целесъобразността и необходимостта от изграждането на  централата. 

Водеща: И обратното. Дали пък тази подписка, този референдум, за  който вие настоявате, въобще може да бъде платформата, която да  ви изведе на по-голямо одобрение. 

Р. Овчаров: Ами, аз си мисля, че той е един добър повод за активиране,  така да се каже, или за мобилизиране на ресурсите на партията.  Това, което се случва през последните две-три седмици, ме кара  да мисля, че ресурсите, които имаме, са все още значителни и  много сериозно подценявани от някои наблюдатели.

Водеща: Имате, така да се каже, таен вот, скрит? 

Р. Овчаров: Не, не искам да кажа, че имаме таен вот, но имаме подкрепа  от хора, които иначе трудно биха я показали публично, макар че  те вече някои неща започват да стават очевидни от  социологическите проучвания. След като и НЦИОМ си позволи да  свали с почти пет процента подкрепата за ГЕРБ, очевидно, че  нещата в страната се променят. И тази подписка я разглеждам в  точно този смисъл - като стъпка в промяната на ситуацията. 

Водеща: Тези свалени проценти бяха конкретизирани, че са заради  протестите на еколозите в София и в други градове, разбира се,  доколкото става дума за конкретика на едно конкретно гражданско  действие. Но това е означава, че това са ваши проценти, че вие  имате нещо общо с тях.

Р. Овчаров: Не, аз не съм казал, че ние имаме нещо общо с тях, макар че  все пак всичките тези протести, ако достатъчно обективно следите процесите, ще видите, че и позицията на Българската  социалистическа партия е била точно в съответствие с тезите на  протестиращите, макар че ние никога не сме си присвоявали  каквито и да е било права или пък да сме имали претенции. 

Водеща: Уви, да бяхте имали. Сега. . .

Р. Овчаров: Не, не, не бих казал "уви". Процесите в политическия живот  понякога зреят доста по-бавно, отколкото ни се иска, но затова  пък необратимо.

Водеща: Добре, но как се отнасяте към повишаването с 13 процента на  тока, тъй като вие дадохте безспорно доста интервюта, и само и  единствено "Подкрепа" започна по някакъв блед начин, по един  блудкав начин да иска оставката на г-н Семерджиев. Какво направи опозицията от тази фактология, която се оказа, че беше  изненадваща, включително и за просветените в тази област. 

Р. Овчаров: Не, фактологията не беше изненадваща за просветените.  Фактологията беше изненадваща за некомпетентните управляващи,  които се опитваха едновременно да изиграят две неща. Първо, да  успеят да реализират ВЕИ проектите на своите близки. И от друга  страна, все пак по някакъв начин да се опитат да контролират  този процес. . .

Водеща: Имам предвид че се говореше за 10 процента, а после станаха  13.

Р. Овчаров: Ами, точно за това говоря и аз - че не успяха да контролират нито едното, нито другото. Затова се оказа, че ще трябва да  повишават цената с по-голям процент. Така че тук няма никаква  изненада. Това си беше нещо, което беше ясно още от миналата  година, че ще се случи. 

Водеща: Добре, защо има толкова много тайни, толкова много табута по отношение на възобновяемите източници и начина, по който,  първо, се лицензират, второ, се контролират и т.н. Даже до  степен такава, че беше препоръчано изследване, разследване, бяха възложени ангажименти в това отношение на ведомството на Лиляна Павлова. Това изглежда просто. . .

Р. Овчаров: Ведомството на Лиляна Павлова трябваше да изпълни определена функция по контролирането на този процес. За съжаление то не го изпълни нито тази година, нито миналата година и нямаше как да  го изпълни, при положение че голяма част от тези проекти са  просто проекти на свързани със сега управляващите. Това е  едното. Второто, което. . . нямаше как да не се случи това  по-голямо повишение е, че Националната електрическа компания е в изключително тежко финансово положение. Тя има над 2 милиарда  задължения. Тя от началото на тази година на практика не изплаща задълженията си към своите контрагенти. А от тази година, както вие добре вече знаете, тя започва да изплаща и ангажименти по  проекти, които така или иначе вече няма да се реализират. Вместо следващата година ние да режем лентата и да започваме  експлоатацията на АЕЦ "Белене", от тази година НЕК започва да  плаща сметките по този проект. А тези сметки са вече освен тези  милиард и триста милиона, които така или иначе са платени,  предстоят още около милиард и шестотин милиона плащания. Нали  разбирате, че, за да може Националната електрическа компания да  ги плати, тя трябва по някакъв начин да събере финансов ресурс.  Така че втората част от това увеличение отива за стабилизацията  на Националната електрическа компания. 

Водеща: Като казвате, че става дума за близки до властта  инвеститори, кои бихте назовали, защото не искам да попаднем  между медиите, които укриват такива важни данни. 

Р. Овчаров: Е, те. . . тук, когато говорим за ВЕИ-тата, трябва да сме  наясно, че не става дума за нещо, което се е случило вчера.  Опитът да бъде оправдано всичко с един закон от 2007 година е  изключително глупав. Закон, който, първо, самите управляващи  тогава промениха още през 2008 г., защото той не сработи, а пък  сегашните управляващи след това го променяха още три пъти. И  само го повтарям това, за да е ясно на слушателите. . .

Водеща: Като казвате "самите управляващи", вие вече не бяхте  министър, бяхте във фризера. .

Р. Овчаров: Не, аз не бях министър. . .

Водеща: . . . вече.

Р. Овчаров: . . . бях председател на комисията по бюджет и финанси и  казвам. . . Тогава директно с този процес не съм се занимавал,  затова го казвам, макар че ги следях нещата, както и сега, все  пак имам някакъв поглед върху тях. Въпросът беше такъв: 2007 г.  България е вече член на Европейския съюз, трябваше да изпълни  пакет от европейски директиви, т.нар. 202020 - 20 процента  възобновяеми енергийни източници, 20 процента енергийна  ефективност, 20 процента намаляване на емисиите на въглероден  двуокис до 2020 г. В изпълнение на тези директиви 2007 г. беше  приет законът, с който се даваше твърда висока цена за всички,  които изграждат фотоволтаици и ветрогенератори, и водни  централи. Но този закон не сработи, стимулите се оказаха малки и още през 2008 г. бяха увеличени сроковете. Но освен че бяха  увеличени сроковете, беше предоставена възможност на ДКЕВР да  намалява всяка година цените с около 5 процента, но отново  нямаше бум. До края на 2009 г. фотоволтаиците в България са само 7 мегавата, не 70, не 700, не 7000, не 12 000, както говорят  сега с едни такива хилядарки числа управляващите - само 7.  Големият бум във фотоволтаиците настъпи 2010 и 2011 г., когато  цената им на международните пазари падна повече от два пъти. И  тогава Бойко Борисов съвсем не беше наблюдател на процеса - нито той, нито неговите най-близки приятели от т.нар. сдружение  "Глобална България", като започнете от Иво Прокопиев, минете  през Цветелина Бориславова, ако щете, Стефан Софиянски, един  голям инвеститор във възобновяеми енергийни източници също. . .

Водеща: Вашият съпартиец Кирил Добрев?

Р. Овчаров: Кирил Добрев не знам дали има особен. . . Той има, доколкото знам, някаква водна централа, но по фотоволтаиците не знам да  е.

Водеща: По-скоро водна.

Р. Овчаров Да. Така че то си беше един широко разгърнал се бизнес. И  примерът, който беше даден от Бойко Борисов, нека не забравяме,  той ряза лентата на завод на. . . на завода за фотоволтаици на  Иво Прокопиев в Силистра. Той беше един от тези, които надуваха  балона и когато изведнъж внесоха закона през 2011 г. за промяна, този закон съвсем не предвиждаше рестрикции. Напротив, той  предвиждаше 20 години запазване на преференциалната цена, при  това без възможност на ДКЕВР да я коригира с тези 5 процента  годишно, за които говоря. И чак като влезе в Народното събрание, започна дискусията - ама, как ще стане. А вие понеже ме питате  защо не се регулират, аз ще ви кажа защо. Защото така и не  въведоха икономически критерии за избора на това кои проекти да  бъдат присъединявани. Ето ние сега казваме: трябва да имаме 600  мегавата фотоволтаици до 2020 г. Но как ще ги изберем тези 600  мегавата? И това сме го говорили много пъти и аз публично съм го приказвал в пленарна зала. Много е просто, между другото.  Цената на електроенергията струва от този проект еди-колко си,  цената за присъединяване е еди-колко си, общата себестойност на  проекта на тази електроенергия е еди-колко си. Слагаме критерии  и гледаме кои проекти по тези 300 мегавата, които примерно  трябва да присъединим оттук нататък, отговарят на тези критерии  и присъединяваме тях. Но това на управляващите не им отърва,  защото по този начин много от техните проекти ще отидат по  дяволите, защото те няма да отговорят на тези изисквания за  ефективност. И затова се получи целият този хаос сега, през  последните месеци, и се опитаха да изкарат зелената енергията и  фотоволтаиците необходимия грешник и виновник за всичко, което  се случва в. . . 

Водеща: Да, те вече са сатанизирани. Това даже вече звучи  изключително презрително и дразнещо, така както се смята, че  това е игра за олигарси, че те действително лягат на гърба на  бедния гражданин.

Р. Овчаров: Да, да, точно така е, а то не е съвсем така. Защото ето, ако искате, ще ви кажа две числа Увеличението на тази добавка,  зелената, така да се каже, е 0.7 стотинки в цената на общата  електроенергия, 0.7. Е, откъде идва тогава цялото увеличение от  2.4 стотинки? Къде са останалите части, при положение че  зелената енергия, както ви казвам, дава по-малко от една трета  от това увеличение, очевидно има други неща, които някак си,  така, се пропускат - т.нар. кафява енергия, субсидиране на  производство на електроенергия от някои топлофикационни  дружества, за да се поддържа тяхната електроенергия по-ниска, и  т.н. . . тяхната топлоенергия по-ниска и т.н., и т.н. Хаосът е  много, много голям и много неща не се казват на гражданите.

Водеща: Добре, а кой ще предостави тази информация за количеството  на зелената енергия по вид и цена и това всичко кой ще го каже  на българското общество, кой е задължен?

Р. Овчаров: Ами, има специално създаден орган за това и този орган се  казва Държавна комисия за енергийно и водно регулиране. А това,  което се бърка в момента, е, че държавната комисия за пореден  път се превръща в структура, която изпълнява поръчките на  правителството. Тя не защитава интереса. . .

Водеща: Тя казва, че има търговска тайна и не може, и не бива, и не  е допусната.

Р. Овчаров: Простата истина е една - ДКЕВР трябва да балансира  интересите на обществото, държавата и производителите. ДКЕВР в  момента не играе тази функция, той просто изпълнява, каквото му  нарежда Делян Добрев. Всъщност Делян Добрев нищо не нарежда, тъй като той изпълнява пък това, което му нарежда Бойко Борисов. И  по този начин ние нямаме този балансьор или този защитник на  обществения интерес, който би трябвало да имаме. Затова и когато в същия този закон предлагахме в ДКЕВР да влязат представители  на неправителствените организации, на същите тези граждански  сдружения, на профсъюзите, на работодателските организации, за  да има яснота за обществото какво и как се случва в комисията, на нас ни отговориха: ама, тя комисията е независима, нали,  тука я назначава правителството". Ами, хубаво, назначава я  правителството, ето тя си му изпълнява поръчките.

Водеща: Как да не мисли човек, че става дума за. . . само за да няма никаква отговорност, за развиване отговорността. Ето разговарях с Трайчо Трайков, поканихме го да каже, тъй като той е укоряван за този период, и той е прав, той казва: всичко добро излиза,  че го извършва Делян Добрев, а всичко лошо - на гърба на бившия  министър. И тази игра със смяната на енергийните министри,  която се случи и по ваше време, изглежда доста удобна в името на това, което представлява управлението. То може всичко да  извърши, но никога няма да признае вината си. Може да се  освободи от X, от Y, от Z, но никога няма да признае вината си.

Р. Овчаров: Ами, за съжаление в българския политически живот рядко се  случва политик да излезе и да каже: извинявайте, сгреших. Ще се поправя или няма да мога да се поправя, затова си подавам  оставката. Тези примери според мен се броят на пръсти.

Водеща: Добре, но какво ще стане сега, след като тези 13 процента  започват да действат?

Р. Овчаров: Ами, нищо, цената се увеличава и хората си плащат.

Водеща: Какво още стане с цената на петрола?

Р. Овчаров: Искате от мен прекалено много. Цената на петрола е нещо,  което се определя от. .

Водеща: Коментират всички, особено през последната седмица.

Р. Овчаров: Да, има, има доста голям шанс цената на петрола, особено при някои развития на политическата ситуация в Близкия изток да  тръгне в посоки, които не биха били положителни за развитието на България.

Водеща: Тогава на мен ми е трудно да кажа, че вие трябва да добавите просто един лозунг за "Белене" и всичко да утихне, защото вижте колко са демонизирани нещата, преди малко споменахме. Сега вече след "Цанков камък", след "Белене" и "Козлодуй" всичко звучи по един много страшен за българина начин. Нищо добро в  енергетиката не е видял. Да не говорим за тези  електроразпределителни дружества, които са трън в очите на  обикновения гражданин.

Р. Овчаров: Ами, все пак и ваша е ролята в тази посока, все пак трябва  да се опитваме по някакъв начин да отделим пяната от чистата  вода. Много е, много е вредно със заедно с бебето. . . заедно с  мръсотията да изхвърляме и бебето, защото може да си приказваме  всичко за енергетиката, но енергетиката и цената на  електроенергията в България е най-ниска от всички държави в  Европейския съюз. И това не се е случило, защото ей това  природно явление се случва от само себе си. То се е случило,  защото в енергетиката работят квалифицирани хора. Може да ги  наричаме всякак, но те са квалифицирани и оставиха този отрасъл  жив и работещ, единственият индустриален отрасъл в България. А  сега какво се случва? Аз, извинявайте, ще отворя една тема, един от въпросите, който най-често ми се задава: защо българинът  трябва да каже за "Белене"? Той не разбира, това е толкова  специализирана тема. Добре, кои са хората, които в момента  решават съдбата и на енергетиката, и на ядрената енергетика в  България? Кой? Бойко Борисов? Специалист по всичко. Той ли е  специалистът по ядрена енергетика? Делян Добрев? Специалист по  нищо. Валентин Николов? Какво разбира той от ядрена енергетика?

Водеща: Знам го това. Казвали сте го.

Р. Овчаров: В момента. . . не, ще кажа още нещо. В момента хора, които  за пръв път влизат в централата, стават заместник изпълнителни  директори и получават 5 хиляди лева заплата. Аз, когато преди 30 и няколко години отидох в централата, след 4 години техникум  "Ядрена електроника" и 6 години в Москва, получих 140 лева  заплата, минус 5. И го казвам това не защото е много смешно. То  е страшно, защото и миналата седмица имаше публикации, които  направиха достояние доклад на парламентарна комисия в Япония.  Преди месец го каза бившият министър-председател - че  некомпетентните действия на аварийните екипи и на площадката, и  в Токио са довели до тежките последици от аварията във Фукушима. Хайде да си чукнем на дърво, аз и сега чукам на няколко дървета и на главата си включително, и да си представим какво ще стане, ако, недай боже, в "Козлодуй" се случи нещо и тази света троица трябва да взема аварийни решения какво, как да се спасява  централата.

Водеща: Това действително беше изведено като основно съобщение - че  човешка грешка е причинила това.

Р. Овчаров: Ето за това става дума.

Водеща: Но мислите ли, че това е самата истина, тъй като вашите  колеги говореха за технологичната изостаналост на тази централа?

Р. Овчаров: Първо, централата е наистина с 40-годишна давност, така,  отпреди 40 години, но системите на централата сработиха въпреки  надпроектните явления, които се случиха там. Централата беше  приведена в подкритично състояние и събитията започнаха след  това да се развиват. Но хайде да не влизаме в тази проблематика. Искам да кажа само, че, за да върви нещо, трябва да има  компетентни хора, които да го правят. Не може да разглеждаме АЕЦ "Козлодуй" като фабрика за мармалад, която обаче има 800  милиона оборот и този оборот трябва да бъде. . . как да кажа, да бъдат отмъкнати максимално количество пари оттам. Там трябва да се върши работа и да запази технология и ядрена безопасност.

Водеща: Все пак това е една задача с повишена трудност, която вие  поставяте на хората, и те трябва да разрешат този ребус - дали  въобще е реалистично това, което вие ги питате, че България е в  състояние да предприеме строителството на "Белене"?

Р. Овчаров: Ами, аз ще кажа още един аргумент и съм го. . . също  говорил. И вас сега ви питам, помните ли колко беше цената на  електроенергията 1998 и 1999 година, когато Костов започна  игрите със стратегиите тогава и като резултат спряхме от първи  до четвърти блок?

 Водеща: Вие ме надценявате. Може би това беше след инфлацията.  Тогава ли?

Р. Овчаров: Не, не, тя тогава се опитвахме да я държим около 2 цента  американски, защото имахме един договор със Световната банка и  те идваха да ни проверяват всяка година и всеки месец дали тя е  около 2 цента, американски. А сега цената знаете ли колко стана  вече? Стана 18 стотинки за киловатчас, което е 12 американски  цента, тоест ние за 12-13 години увеличихме цената на  електроенергията 6 пъти, 600 процента. И аз отново не искам да  бъда лош пророк, но ви обещавам, че ако ние не построим  "Белене", темповете за, на увеличение на цената на  електроенергията няма да бъдат по-ниски, отколкото досега.

Водеща: Скъпите на сърцата ни български правителства са направили  това, драги слушатели. Насладете им се. Благодаря ви за вашето  участие.