Сергей Станишев: Няма да се откажем докато Младежката гаранция не се приложи в цяла Европа

Юли 14, 2012 Новини БСП 0 1129

  Има риск младото поколение да се превърне в изгубеното поколение на Европа   Няма да се откажем докато Младежката гаранция не се приложи в цяла Европа

 

Има риск младото поколение да се превърне в изгубеното поколение на Европа

 

Няма да се откажем докато Младежката гаранция не се приложи в цяла Европа. Ще продължим да оказваме натиск, за да се превърне тя в европейско законодателство, задължително за всяка страна. Убеден съм, че можем да го постигнем заедно. С тези думи президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев се обърна към младите социалисти от цяла Европа, които се събраха в Хърватия за летния фестивал на ЕКОСИ. При откриването на най-мащабния форум на младежите президентът на ПЕС изрази радостта си от големия напредък, който постигна ръководената от него европейска партия. Той напомни, че идеята на ПЕС за Младежка гаранция беше ясно записана в заключенията на последния Европейски съвет.

Станишев отбеляза, че десните стоварват тежестта на кризата  върху обикновените хора и особено върху младото поколение. „Има риск то да се превърне в изгубеното поколение на Европа. Ние, европейските социалисти се борим срещу това", заяви президентът на ПЕС. Той изтъкна, че голямата европейска кампания е вече в ход-  всеки млад европеец, четири месеца след като завърши образованието си, да има шанс да стъпи на краката си: да има работа, преквалификация или да продължи обучението си. Станишев отбеляза, че за да бъде успешен този проект, той трябва да бъде приложен в Европа и в страните-членки. Президентът на ПЕС призова за силната подкрепа на младите в кампанията.

„Не забравяйте, че всяка политическа битка си струва, когато не губиш ценностите си. Занимаваме се с политика, не само за да печелим избори и да бъдем на власт, а за да променим света към по- добро. Това ни различава от всички останали", обърна се към младите Станишев. Той напомни кои са основните ценности на социалистите - демокрацията, справедливостта и солидарността. „Само заедно можем да преодолеем кризата, на основата на нашите социалистически ценности", добави президентът на ПЕС.

Станишев обърна специално внимание на 20-годишнината от създаването на ЕКОСИ. „За 20 години човек израства физически, интелектуално и морално и се превръща в истински активна част от обществото. Това се случи с ЕКОСИ и с Европа", отбеляза лидерът на ПЕС. Той напомни, че преди 20 години, ЕС имаше едва 12 страни-членки, а сега са 27 - споделящи общи ценности. „За нас, социалистите, красотата на европейския проект е в мира, разнообразието, живота в хармония и най- важното - да имаме социална Европа", добави Станишев. Той напомни още, че преди 20 години Европа все още беше разделена. Хърватия беше във война, а сега тя е на крачка от членството в ЕС. Специално към домакините президентът на ПЕС се обърна с думите: „Желаем на Хърватия успех и сме убедени, че тя ще бъде много добра и силна част от нашето семейство".

Станишев подчерта значението на младежките организации за бъдещето на социалистическите идеи. „Имаме нужда от вас, защото сте носители на новите свежи идеи, критични сте - при това често с право. Вие сте важни за нашия прогрес и за нашите победи", обърна се към младите Станишев. Той поздрави и представителите на Франция с думите: „Вие сте нашата гордост тази година. Сътворихте чудо и бих искал младежките организации да се поучат от вас и да направят това чудо и в техните страни, където все още сме в опозиция".

Президентът на ПЕС пожела ползотворна работа на младите социалисти по време на летния лагер и отбеляза, че той може да бъде много полезен за бъдещето им развитие. „Вие сте следващите лидери на нашите партии", напомни им Станишев.

Преди откриването на летния фестивал президентът на ПЕС се срещна с хърватския премиер Зоран Миланович и с лидера на словенските социалдемократи Игор Лукшич.