Декларация на ПГКБ

Юли 13, 2012 Новини БСП 0 1419

ДЕКЛАРАЦИЯ   на Парламентарната група на Коалиция за България прочетена от депутата от ПГКБ Янаки Стоилов     Госпожо председател, Господин министър, Уважаеми народни представители,   И при най-високите изисквания за гражданско пълнолетие нашата Конституция за 21 години доказа своята дееспособност

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

на Парламентарната група на Коалиция за България

прочетена от депутата от ПГКБ Янаки Стоилов

 

 

Госпожо председател,

Господин министър,

Уважаеми народни представители,

 

И при най-високите изисквания за гражданско пълнолетие нашата Конституция за 21 години доказа своята дееспособност. През изминалите години тя многократно бе защитавана и охулвана. Беше зачитана и прилагана, беше оспорвана и нарушавана.

Има политици, които още търсят причината за злополучния български преход в неговата конституционна основа. Разбира се, критиката на Конституцията не е забранена. Но Конституцията на Република България политически надживя повечето от най-отявлените си отрицатели.

БСП чрез своята парламентарна група във Великото народно събрание активно участва в изработването и приемането на новата Конституция. Тя последователно стои на страната на конституционализма. Така беше и преди 70 години, когато Отечественият фронт в програмата си постави искането за възстановяване на Търновската конституция.

Нека се знае - всяка голяма обществена промяна обикновено се облича в нова конституционна премяна. Вярно е и друго - няма конституция с чудодейни свойства, нито самоизпълняващи се закони. Политическата и управленската недостатъчност не могат да се компенсират с производство на конституционни текстове. Затова сега не е време за ревизия, а за реализация на Конституцията.

Днес е важно да направим равносметка доколко реални са основните права на гражданите, действат ли държавните органи според конституционните норми, прилагат ли се принципите на Конституцията.

 

Нека да представя позицията на Парламентарната група на Коалиция за България и на БСП по тези въпроси.

За последните три години при управлението на ГЕРБ Конституционният съд е обявил за противоконституционни над 100 разпоредби в 17 закона. Следователно- далеч преди края на своя мандат правителството и мнозинството, нарекли се Граждани за европейско развитие на България, са рекордьори в нарушаването на европейската Конституция на България!

Тук се включват недопустимите ограничения в ползването на придобити права на платен годишен отпуск; наказанията за работници, които са икономически принудени да работят без трудов договор; неправомерното прехвърляне към държавния бюджет за 2012 г. на 100 млн. лв., събрани от здравни вноски на гражданите. Правителството своеволно се разпорежда с 1,4 млрд. лв. - пари за здравно осигуряване, намиращи се във фискалния резерв. Част от тези пари са безвъзвратно изхарчени. Редица членове и параграфи от широко рекламирания Изборен кодекс също бяха обявени за противоконституционни.

Този непълен, но показателен каталог от конституционни нарушения е доказателство, че политиката на ГЕРБ погазва основни трудови, социални и политически права на българските граждани.

Направеният извод се затвърждава и от десетките лобистки законодателни текстове и правителствени решения, в които се прокарват частни интереси - в горския и земеделския сектор, в туризма, в енергетиката, в управлението на отпадъците, в процеса на приватизацията и къде ли не още. Така се облагодетелстват малцина, а огромното мнозинство плаща по-скъп ток, вода, горива, храни, лекарства.

Зад фасадата на разделението на държавната власт, управляващите се опитват да обсебят независими регулаторни органи и съдебната система. Не призовавам за безкритично отношение към съдебната власт. Но смущаващо е, когато след нарушения едни магистрати получават скромни наказания и щедри кариерни поощрения, а други - биват отстранявани. Проблемът е законът да действа не само, когато някой има полза от него.

След периода на установяване и развитие на демокрацията в България тя не само е в застой, но и в регрес. Сигурно само в учебниците по конституционно право парламентарното управление днес означава управление чрез дискусия. Обявеното от Конституцията парламентарно управление, се е изродило в премиерски режим. Мнозинството доброволно обезличава парламента и го превръща във функция на премиерската власт.

Само активните граждански протести са в състояние да спрат и ревизират законово налаганите корпоративни интереси. Нека гражданите не бъдат безразлични към собствената си съдба. Този призив засяга не само сегашното, но и следващите управления.

В управлението на ГЕРБ - казвам го с огорчение и безпокойство - установяваме антиконституционност, антидемократичност и антисоциалност.

Казано накратко, олигархичната власт във България все повече придобива формата на авторитарно управление. При това безработицата, бедността, безперспективността, вместо да намаляват, се увеличават.

Нов все пак има поводи за оптимизъм. ГЕРБ в нито един случай не постигна конституционно мнозинство - нито при искането за отстраняване на президента, нито при т.нар. Пакт за финансова стабилност.

С повечето от вас предотвратихме опитите на бъдещото политическо малцинство да диктува и занапред данъчната и финансовата политика на страната. Претенциите към ГЕРБ ще бъдат подкрепени от мнозинството български граждани, ако те имат възможност да избират друга политика. Ако бъдат изказани от леви, истински и честни политици.

Кризата на демокрацията ще се преодолее с прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, с повишаване на ролята на представителните институции. Затова ние активно участваме в инициативата да организираме първия от десетилетия насам у нас национален референдум - "За развитие на атомната енергетика чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене". Подкрепяме също предложението за местен референдум за прекратяване на концесията на "Софийска вода".

Конституцията съдържа редица съвременни правни институти. Време е обаче да се преосмисли тяхното използване. Става дума за концесиите, приватизацията, за съотношението във формите на собственост.

Държавата има възможност чрез създаване на собственост и чрез активно регулиране да даде тласък на икономиката и успешно да решава проблемите на заетостта, доходите и социалното осигуряване. Такова регулиране е особено необходимо във финансовия и банковия сектор, които трябва да работят в интерес на реалната икономика и на гражданите.

Ще засилим контрола върху монополите.

Ще се върнем към прогресивно облагане на доходите на физическите лица, като ще облекчим бедните, и ще облагаме по-високо най-заможните и богатите.

Ще предложим регионална политика, която да намали регионалните неравенства и ще стимулира работещите предприятия и хора в бедните райони.

Ще прекъснем устойчивата порочна практика - приватизиране на печалбите и национализиране на загубите.

Ние предлагаме образователната и здравната системи да се организират на принципа "обществени пари - за обществени нужди - в обществени институции". Това означава, че държавата трябва да продължи да финансира само държавните и общинските училища. Означава, че лечебните заведения, които искат да получават пари от НЗОК, не могат да искат пациентите още веднъж да плащат на ръка за своето лечение.

Такава политика ще отговори на конституционната повеля - демократична, правова и социална държава. Да изпълним конституционната клетва "В името на народа!"