Михаил Миков: Управляващите сеят ветрове и жънат бури в съдебната власт

Юли 13, 2012 Новини БСП 0 2004

Управляващите създадоха огромно напрежение между изпълнителната и съдебна власт

Управляващите създадоха огромно напрежение между изпълнителната и съдебна власт. Достатъчна беше дори и една искра, за да се случи този безпрецедентен протест на съдиите. Това каза зам.председателят на ПГКБ Михаил Миков в коментара си за протеста на стотици български съдии пред сградата на Висшия съдебен съвет. „Всичките опити за посегателства през последните три години върху независимостта на съдебната власт- изявления, атаки в медиите- като цяло и по отношение на отделни съдии за конкретни дела, посяха днес тези бури, които се вихрят по улиците", категоричен бе Михаил Миков.

Зам.-председателят на ПГКБ изтъкна, че протестът на българските съдии е една много тежка оценка за реформата на правителството в сектора на съдебната власт, особено като се има предвид предстоящият мониторингов доклад на ЕК за напредъка на страната ни в областта на правосъдието и вътрешният ред. „Това, което се случва, не е продукт само на конкретния случай с уволнената съдийка. Просто този случай отключи едно дълго таено напрежение в магистратските среди", каза Михаил Миков. Той счита, че в случая трябва, да се познава добре конкретното висящо дело, преди да се раздават квалификации. „Не мога да разбера и поредното изявление на министър- председателя, който качи етикета саботаж върху решението на ВСС. Един такъв подход е изключително вреден за отношенията между изпълнителна и съдебна власт", подчерта Миков.

Попитан дали подкрепя предложението да се обяви списък на всички съдии, които имат забавени дела, Михаил Миков каза, че категорично подкрепя всички мерки, които биха довели до повече прозрачност в съдебната власт. „Много се направи по този въпрос, увеличиха се и дисциплинарните производства, а Инспекторатът, който беше оспорван навремето, също даде своите резултати", припомни още депутатът от левицата.