Сергей Станишев и Жозе Мануел Барозу дискутираха бъдещето на европейските политически партии

Юли 12, 2012 Новини БСП 0 1059

  Статутът на европейските политически партии беше една от основните теми по време работната среща между президента на ПЕС Сергей Станишев и председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу

 

Статутът на европейските политически партии беше една от основните теми по време работната среща между президента на ПЕС Сергей Станишев и председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Припомняме, че през 2004г. година влезе в сила регламентът за политическите партии на европейско ниво. За да бъдат признати за европейски, партиите трябва да отговарят на изисквания- като например да са представени юридически в страната, където е седалището им и да съблюдават основните принципи на ЕС. По силата на този документ в момента правният статут на европейските политически партии се равнява на статута на всяка една белгийска неправителствена организация.

Според Станишев европейските политически партии трябва да получат статут на юридически лица, както и да им се даде възможността да провеждат европейски кампании, да представят кандидати за Европейската комисия, да водят кампании по време на референдуми и да инициират национални кампании. Всички тези права само могат да помогнат на европейските политически партии да бъдат признато като такива, да имат капацитет за работа и да разполагат с достатъчно идентичност пред гражданите на ЕС, към които трябва да се обръщат.