Сергей Станишев ще открие най- мащабния форум на ЕКОСИ в Хърватия

Юли 12, 2012 Новини БСП 0 1574

На 13 юли 2012г

На 13 юли 2012г. /петък/ в 20.00 часа президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев ще открие Международния летен фестивал на ЕКОСИ (организацията на младите социалисти в Европа). 50 млади социалисти от цяла България също ще бъдат част от най- мащабния форум на ЕКОСИ, който тази година се провежда от 13 до 20 юли в Савудрия, Хърватия. Групата на българските младежи ще води председателят на Младежкото обединение в БСП Явор Гечев.

В официалното откриване на фестивала ще участват министър-председателят на Хърватия и лидер на Социалдемократическата партия Зоран Миланович и председателят на ПЕС-Жени Зита Гурмай. Поканени са много от личностите, помогнали за укрепването на ЕКОСИ, която ще отбележи 20 години от създаването си. Домакини на фестивала са хърватските младежи-социалисти, както и Социалдемократическата партия на Хърватия. Съорганизатори са Групата на Социалистите и Демократите в ЕП и Партията на европейските социалисти.

Летният лагер на ЕКОСИ е най-голямото събитие на левицата в Европа за това лято преди Конгреса на ПЕС през септември. Ще участват повече от 30 леви младежки организации от  Стария континент (Австрия, Белгия, България, Хърватска, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Македония, Черна Гора, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения, Испания, Швеция и Великобритания). В рамките на фестивала младите социалисти ще дебатират по ключови за прогресивна Европа теми, обединени в шест модула: Равенство, Солидарност, Свобода, Участие, Демокрация и Включване.

В рамките на посещението си в Хърватия Сергей Станишев ще се срещне с лидера на словенските социалдемократи Игор Лукшич и с хърватския премиер Зоран Миланович.