Корнелия Нинова: Министър Найденов още не е поправил вече съществуващи корупционни практики, а вече създават нови в Закона за горите

Юли 12, 2012 Новини БСП 0 853

„Вместо да организира гонки на продавачи на царевица по плажа, нека министър Найденов дойде в НС и обясни какво прави за подобряване на тежкото състояние, в което постави дървопреработващата ни промишленост", заяви депутатът от ПГКБ Корнелия Нинова на пресконференция в НС днес

„Вместо да организира гонки на продавачи на царевица по плажа, нека министър Найденов дойде в НС и обясни какво прави за подобряване на тежкото състояние, в което постави дървопреработващата ни промишленост", заяви депутатът от ПГКБ Корнелия Нинова на пресконференция в НС днес. Брифингът бе даден съвместно с депутатите от ПГКБ Димчо Михалевски и Пенко Атанасов, след като представителите на ГЕРБ гласуваха нови лобистки текстове в  одобрения на първо четене Закон за горите. „Покрай текста със ски пистите, по който управляващите отстъпиха от позициите си, останаха незабелязани други лобистки текстове, които създават нови корупционни практики", категорична бе Корнелия Нинова.

Депутатът от ПГКБ припомни, че нито едно от обещанията на министър Найденов, поети след протестите на дървопроизводителите в началото на годината, не е изпълнено. „Днес виждаме закона във същия му вид. Найденов отново не се интересува от позицията на хората в бранша", каза Корнелия Нинова. Според нея най- спорните въпроси са свързани с продажбата на дървесина през стоковата борса, продажбата на дървесина в пакети и износът на дървесина от страната. Корнелия Нинова обясни, че министър Найденов е лично отговорен за тежкото състояние на дървопреработващия сектор, тъй като досега не е предприел никакви адекватни мерки за поправяне на вече съществуващите корупционни практики, облагодетелстващи единици фирми от бранша. „По този начин министър Найденов практически уби дървопреработващия сектор на България, сектор -в който работят 23 хиляди българи и над 100 български фирми", заяви още Корнелия Нинова.

         Депутатът от ПГКБ Димчо Михалевски пък заяви, че с промените в закона се създават условия да се облагодетелстват 2-3 фирми за сметка на фалита на стотици малки дървопреработватели. Той обясни, че корупционните практики започват с купуването на пакети с дървесина от стоковата борса от по 100- 180 000 кубика, които след това се разбиват на пакети от по 2000 кубика и се препродават с 20 лв. разлика на кубик. „Това са пари, платена на ръка, които не се отчитат пред държавата, пари от контрабанда", категоричен бе Димчо Михалевски. По думите му организираната контрабанда на дървесина в страната става с дейното участие на министъра на земеделието. „Защото тези фирми, използвайки чадъра на ГЕРБ, са абсолютно безконтролни в реализацията на придобитата дървесина", коментира още Димчо Михалевски и предупреди, че при това положение ПГКБ ще сезира компетентните органи за извършваните нарушения.