Сергей Станишев: Спирането на проекта „Белене” ще се отрази на цената на тока

Юли 10, 2012 Новини БСП в медиите 0 1578

  Лидерът на БСП Сергей Станишев в интервю за предаването "Добро утро, България" на Радио "Фокус"   Водещ: Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) обяви късно снощи, на сайта си, мотивите за поскъпването на тока с 13%

 

Лидерът на БСП Сергей Станишев в интервю за предаването "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

 

Водещ: Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) обяви късно снощи, на сайта си, мотивите за поскъпването на тока с 13%. Според експертите на регулатора, причините за това са комплексни. Сред тях са увеличение на цените на енергията от възобновяеми енергийни източници, влиянието на топлофикационните централи и други. Някой обаче, виждат в поскъпването на тока политически мотив, свързан със спирането на проекта АЕЦ „Белене" и воденето на неефективна енергийна политика от страна на правителството. Това мнение, вероятно споделя и лидера на БСП Сергей Станишев. Така ли е, ще чуем в разговора си с него в следващите минути. 
Водещ: Господин Станишев, казахте че ни чака една по-тежка зима и догодина ще има ново увеличение на цената на тока. На какво се дължи това ваше заключение?
Сергей Станишев: Първо, това не е само мое заключение. Това е заключение, с което излезе преди 1 седмица Българска стопанска камара, на база на своите анализи, на базата на анализа на това, каква е тежестта на възобновяемите енергийни източници, които нарастват. В тази ситуация, действително, спирането на такъв проект като „Белене", има своя тежък принос към това увеличаване на цената на тока, което се случи и, което също предстои. Не е тайна, че в енергийния микс на България най-евтиния ток, който се дава е от атомната електроцентрала. И в перспектива, с нарастването на възобновяемите източници, с изпълнението на европейските критерии за намаляване на емисии на въглероден двуокис, цената и от ТЕЦ-овете, и цената на възобновяемите, ще бъде в пъти по-висока, отколкото тази от атомната електроцентрала. Затова ни е необходимо, по наше мнение, „Белене" и затова водим кампания, сред хората, да има референдум по този въпрос. И всеки българин да може да получи обективна информация и да вземе информирано решение и хората да бъдат, действително, суверена, господаря на държавата, на това което ще се случва в страната. 
Водещ: Вие лично ходите и се срещате с хората в страната. Какви са техните настроения и очаквания за политическата обстановка? От няколко дни обяснявате лично на хората, събирате дори и подписи за ползата от АЕЦ „Белене". Как върви подписката? Ще съберете ли нужния брой подписи за референдум? 
Сергей Станишев: Подписката върви все по-добре, набира определено темпо. Аз преди малко говорих със заместник-председателя на БСП, отговарящ за организационните въпроси - Димитър Дъбов. По последни данни вече са събрани 360 хиляди подписа. Това определено не е пределът, напротив. За 1 седмица сме събрали около 110 хиляди нови подписи. И, ако поддържаме това темпо следващата седмица и по-следващата действително ще съберем необходимия брой подписи за задължителен референдум, така че да не може властта да игнорира мнението на българските граждани. Това е целта, която БСП си поставя. А иначе, когато говоря с хората, първо очевидно те нямат достатъчно информация за „Белене". И хората споделят нуждата да има кампания, да се чуят различните гледни точки и те да могат да преценят сами, гледайки какво става в държавата, разбирайки колко поскъпва електроенергията и значението на атомната електроенергия за българската енергийна независимост, за цената на тока, за техния жизнен стандарт. И все повече хора очакват с нетърпение изборите - за да накажат това управление. Защото срещам най-различни хора, които все повече са разочаровани, от това, което се случва и от стила на управлението и от икономическите резултати. В крайна сметка се намираме вече в четвъртата година от управлението на ГЕРБ.
Водещ: Господин Станишев, изминаха три години от управлението на ГЕРБ, каква е вашата оценка за ситуацията като цяло в страната?
Сергей Станишев: Вижте, като цяло оценката е негативна. И това го казвам не защото сме просто опозиция, а защото виждам обективните данни. Първо, в основата на всичко е икономиката. Виждате, че икономиката реално се смазва. И то според мен целенасочено като политика, малкият и средният бизнес. Защото се изгражда една монополистична икономика. Във всеки сектор се създават определени картели и монополистични положения на близките движения до ГЕРБ икономически структури. Второ, в другата ключова сфера е политическото-обществено развитие на България. Все повече се очертава едно авторитарно управление по същество, което се стреми да централизира цялата власт в едни ръце. Това е изключително опасно за страната, защото, когато няма системи на баланси, на контрол, на една власт над друга, за да няма единовластие, тогава се получава, че всяка грешка се мултиплицира на квадрат и на куб. Това виждаме при управлението на ГЕРБ. Третата основна характеристика - виждаме абсолютно социална безчувственост от страна на управлението. Хората живеят все по-зле, реално погледнато обедняват, защото инфлацията си върви. Последните три години тя с натрупване е над 10%. Няма обаче реално увеличаване на доходите и това създава огромен проблем. Вие виждате 400 хиляди нови безработни, фактически има в страната. 
Водещ: Преди известно време премиерът Бойко Борисов заяви пред медиите, че някои от министрите му ще останат в историята. Какви са вашите впечатления на неговите думи?
Сергей Станишев: Няма нужда някой да дава тези оценки. Историята ще постави всичко на място. Тя ще даде истинските оценки. Не някой да си дава на себе си или на свои близки исторически оценки. Иначе всяко правителство влиза в историята. Друг въпрос е с какъв знак - плюс или минус. Това само времето ще покаже. Много самоуверено е да даваш такива оценки. Определено министър Симеон Дянков, например, който се посочва като един от тези примери, за мен не е най-добрият министър на финансите, който България е имала. Аз не намирам какво героично има в това или какво историческо да похарчиш половината резерв на страната - 4 милиарда, да го намалиш резерва на половина и да вземеш 5 милиарда нови дългове за четири години. И какъв е балансът? Минус 9 милиарда по сравнение със състоянието, което остави предишното правителство. Ако това смятате за историческо постижение, аз нямам какво да кажа.
Водещ: Ще ви върна малко назад, в разговора ни преди малко. Няма как да не ви попитам: От казаното до тук очаквате ли протести в страната и евентуално кога?
Сергей Станишев: Протестите в страната практически не са спирали. Напротив, те стават все по-чести и по-конкретни, защото от три години не може хората да се хранят само с обещания. Не може само да кажеш „сега построяваме магистрала „Тракия" и всички ще заживеете по-добре". Всички обаче заживяват по-зле. Това е обективната истина. И затова имаше протести и на еколози, и не само на еколози, които протестираха срещу един безобразен и лобистки Закон за горите. Затова има огромно напрежение сега и в Кърджали и в ОЦК „Кърджали", защото им се обещаха неща, които не се изпълниха. Затова има напрежение на много други места в страната. Например в Девин, където имат намерение да закрият болницата и е адски кризисна ситуацията за хората. Затова има напрежение в Сопот, където бях вчера, където хората са изключително притеснени за състоянието на предприятието и намерението да бъде приватизирано набързо, без ясни критерии, без ясна перспектива. Още повече държавата просто не си изпълнява задълженията към хората. Вижте, от месеци не им се плащат възнаграждения, това са все реални проблеми. И те ще нарастват, защото, когато няма цялостна ясна политика, всичко друго като реакция на един или друг протест са само запушване на дупките. Няма цялостност в подхода и за икономически растеж, и за социалните проблеми, и за всеки един отделен въпрос, който засяга живота на хората.
Водещ: Като заговорихме за ВМЗ „Сопот", правилната стъпка ли е според вас, приватизацията на ВМЗ „Сопот" или имаше по-добър ход за бъдещето на завода?
Сергей Станишев: Това, което според мен е необходимо е правителството да поеме ясни ангажименти към това много важно предприятие не само за Сопот, а и за съседната карловска община, за поминъка на хората, което между другото е структуроопределящо и за това, което е останало от българския военно-индустриален комплекс, от българската военна индустрия. Предприятието има много сериозни кадри, човешки потенциал, инженерен и технически както и квалифицирани работници. И държавата през последните години не проявява достатъчно загриженост. Ние поехме конкретни ангажименти пред хората в Сопот и работещите във Вазовските заводи, че ние ще настояваме, така или иначе, държавата дава големи пари за утилизация на оръжия и на боеприпаси. Видяхме какво се случи на „Петолъчката" при частни компании, които очевидно нямат достатъчно опит и кадри. Тези ресурси трябва да бъдат насочени към ВМЗ „Сопот", където има достатъчно добри специалисти и там да се извършва тази дейност. Това е една глътка въздух. И второ, трябва много внимателно да се следи за ангажиментите на приватизацията. Трябва много да се внимава да не се използва тежкото състояние, за да се продаде на безценица и после да се нареже на скрап или да се фалира предприятието, както се случи с много предприятия. Много съм притеснен да не се получи точно това с приватизацията на ВМЗ.
Водещ: Може ли да очакваме оттам едни бъдещи, евентуални протести в скоро време?
Сергей Станишев: Аз говорих със синдикалистите във ВМЗ и, ако те не видят ясна ангажираност от страна на държавата, на правителството, на Министерството на икономиката и енергетиката са готови и на това. Защото разбират, че когато има протест, тогава правителството се раздвижва и нещо прави. Не е въпросът да се хвърлят някакви пари за да платят част от задълженията към работниците. Въпросът е да се даде работа, която реално искат и могат да свършат. И второ, да се посочи перспектива за запазване на работните места в това предприятие, което наистина е много сериозно. Има човешкия потенциал и той, въпреки всички експерименти за 20 години, се е опазил в голяма степен и не бива да бъде разпилян и потрошен. 
Водещ: Господин Станишев, на финала ще си позволя да ви попитам, ако все пак в страната се стигне до предсрочни избори вие готов ли сте веднага да се завърнете в управлението на страната?
Сергей Станишев: БСП, като сериозна партия, трябва винаги да е готова за избори. Ние имаме съвсем конкретна програма за нашата подготовка за изборите. Хората трябва да кажат какво очакват. Участваме на избори не формално, не за да бъдем втора политическа сила и да бъдем най-силната опозиция, а за да спечелим доверието на хората. И то не толкова заради властта, защото БСП е била и на власт и в опозиция, а за да не допуснем още 4 години управление на ГЕРБ, което според мен, е просто много вредно за страната. Това се вижда от все повече хора с невъоръжено око. Това е национална отговорност на БСП - да покажем, че има алтернатива и тя е реалистична и отговорна икономически. Чудеса няма да обещаем, но ще обещаем, че отиваме на тези избори с не малко поуки като партия, която е била наказана от хората. Не сме се справили така, както те са очаквали с много проблеми, сигурно. Направили сме си поуките и искаме да променим нещата към по-добро.