Референдум за АЕЦ Белене ще бъде огромен успех и за демокрацията в България, и за БСП

Юли 10, 2012 Новини БСП 0 1435

  Сергей Станишев: ГЕРБ живеят в реалност, в която тотално доминира лъжата   Подписката за референдум за АЕЦ Белене набира скорост и събраните подписи доближават 380 000, обяви председателят на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев на пресконференция в парламента

 

Сергей Станишев: ГЕРБ живеят в реалност, в която тотално доминира лъжата

 

Подписката за референдум за АЕЦ Белене набира скорост и събраните подписи доближават 380 000, обяви председателят на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев на пресконференция в парламента. Станишев отбеляза, че само за последната седмица са събрани 115 000 подписа, като Видин продължава да е първенец по събиране на подписи, а изостават Сливен, София-град, София-област. „Подписката се възприема изключително добре от гражданите", изтъкна лидерът на БСП и добави - „Това ще бъде огромен успех и за демокрацията в България, и за БСП". На въпрос на медиите Станишев отговори, че според него има връзка между шоковото увеличение на тока и масовото участие на гражданите в подписката за Белене. Лидерът на БСП обяви, че събирането на подписи ще продължи до 27 юли, а той ще продължи да участва активно в каузата. „За разлика от г-н Борисов, който хваща тен от мачове, аз вече съм хванал тен от събиране на подписи", добави с усмивка Станишев. Зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов отбеляза интересната подробност, че когато са в София, депутатите от ПГКБ ще събират подписи на 23 пункта в столицата.

По повод трите години управление на Бойко Борисов, Сергей Станишев коментира, че е добре когато ГЕРБ се хвалят, че ще влязат в историята, да им се напомни какво се случва с техни основни ангажименти, които са поели. На фона на обещаните 200 000 нови работни места, резултатът след три години управление е, че 400 000 българи останаха без работа. Беше обещан гратисен период за безлихвено погасяване на задължения на фирми към държавата, ако тя не е платила дълговете си към компаниите. „Господин Дянков, дължите 450 млн.лв. на бизнеса", напомни Станишев. Крайно екзотично звучи и обещанието за запазване и увеличаване на фискалния резерв, който се е стопил до 4,5млрд и се взима още 2млрд. нов дълг. Беше обещано, че няма да се вдигат държавно регулираните цени, а е факт, че след 1 юли токът поскъпна шоково с 13%. Газът също поскъпна, въпреки обещанията за намаление от 11%. Неизпълнено остава и обещанието - държавата да поеме акциза върху горивата на земеделските производители. Социалистите обявиха, че ще следят внимателно цената на житото, защото се очертава поскъпване именно заради политиката на ГЕРБ и неизпълненото им обещание.

Показателно според БСП е, че едва 11% от обещанията си е изпълнил и Бойко Борисов. Поредна илюстрация за лъжите на управляващите е интервюто на премиера пред politikat.net, в което твърди, че не познавал Мишо-Бирата. „Много къса памет", коментира Станишев и цитира медийни публикации, от които ясно личи, че Борисов не просто се е срещал с Мишо-Бирата, а двамата са откривали спортна зала и Борисов е получил от баскетболния шеф спортен екип. „ГЕРБ живеят в реалност, в която границата между истината и лъжата е заличена и лъжата тотално доминира", заяви лидерът на БСП.

БСП обобщи и основните си предложения за промяна в Изборния кодекс. Станишев напомни, че последните избори в България бяха манипулирани, фалшифицирани и контролирани с прякото съдействие на държавата и под ръководството на Цветан Цветанов. Зам.-председателят на ПГКБ Михаил Миков острo критикува т.нар. забранителните списъци и работата на ЦИК „на закрито". „Абсурдно е да се поощрява практиката да се регистрират голям брой застъпници. Предлагаме ограничаването им, за да ограничим тази явна форма на купуване на гласове", заяви Миков. Сред предложенията на БСП са - връщането на интегралната бюлетина, улесняване на българите зад граница да участват в изборите, както и гарантиран достъп  на партиите до медиите.