Сергей Станишев: Увеличението на тока е пряко свързано с липсата на нова ядрена мощност

Юли 07, 2012 Новини БСП 0 1028

  Събрани са над 310 000 подписа в подкрепа на референдума за АЕЦ Белене     Винаги съм вярвал, че най- добрият начин за убеждаване на хората е директният разговор

 

Събрани са над 310 000 подписа в подкрепа на референдума за АЕЦ Белене

 

 

Винаги съм вярвал, че най- добрият начин за убеждаване на хората е директният разговор. Ставам все по- оптимист за резултата и искам да благодаря на всички граждани, които се включват в подписката. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев пред метростанцията в Младост, където участва в събирането на подписи за референдум за АЕЦ Белене. Станишев отбеляза, че подписката набира темп, хората все по- активно се включват в нея и дори има конкуренция между отделните области за това коя от тях ще привлече най- много  граждани за националната кауза.  Председателят на БСП обяви, че вече са събрани над 310 000 подписа, а самият той ще продължи активно да участва в подкрепа на кампанията в цялата страна.

Според Станишев участието в подписката е начин всеки българин да повлияе върху решенията, които засягат неговия живот. „Трябва да изберем дали сме народ, или сме стадо и каквото ни направят ще го приемаме мълчаливо", заяви лидерът на социалистите. Той подчерта, че за първи път може да се предизвика референдум, да се чуят аргументите и всеки човек да се произнесе. „Тук става дума за национален интерес, а не за партиен. Става дума за цената на тока, която всеки човек ще плаща през следващите години", добави Станишев.

Председателят на БСП отбеляза, че всеки чувства на гърба си камшика на високите цени на тока и прогнозира, че заради политиката на ГЕРБ предстоят още увеличения. „Увеличението на тока е пряко свързано с липсата на нова ядрена мощност и с включването в цената на възобновяемите източници", каза Станишев. Той беше категоричен, че проектът Белене е икономически изгоден за България и дава възможност енергийният микс да бъде такъв, че токът да бъде на по- ниски цени. Според лидера на БСП спирането на проекта Белене обслужва конкретни икономически интереси. Той за пореден път призова да бъде оповестено кога са получили разрешение възобновяемите източници и кои са собствениците.

„Бойко Борисов трябва да отговаря за своите действия и бездействия. Намираме се в края на неговия мандат. Какво направиха ГЕРБ?", попита Станишев. По думите му ако не беше решението на правителството за отказ от Белене, вече щеше да има одобрен технически проект. Лидерът на БСП напомни, че в Белене има лицензирана площадка, а едва на пръстите на едната ръка се броят лицензираните площадки в ЕС. „Това, което Бойко Борисов нарича гьол, е лицензирана площадка за изграждане на АЕЦ", заяви Станишев. Той напомни, че решението за отказ от проекта беше взето „на тъмно" и без аргументи.

На въпрос на медиите за предстоящите избори Станишев отговори, че най- важно е да се гарантира честността на изборите - за да могат българите свободно да гласуват и честно да им се преброят гласовете. „Това е общ граждански интерес - да може всеки от вас да отиде нетормозен, ненатискан, неплатен да гласува свободно и да избере своята съдба за следващите четири години", отбеляза лидерът на БСП. Той добави, че трябва да е сигурно, че гласовете на хората ще бъдат коректно отразени и мошеници няма да разнасят чували и да манипулират резултатите. „Необходим е широк граждански контрол. Нали когато започна демокрацията за това ставаше дума, сега къде се върнахме?", попита реторично Станишев. По- рано днес председателят на БСП се включи в събирането на подписи за референдум за Белене и на площада в Драгалевци.