Сергей Станишев: Колкото по- силна е ПЕС, толкова по-близо ще бъде краят на кризата в Европа

Юли 06, 2012 Новини БСП 0 1015

Колкото по- силна е ПЕС, толкова по-близо ще бъде краят на кризата в Европа, заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев на конференция на ПАСОК в Атина

Колкото по- силна е ПЕС, толкова по-близо ще бъде краят на кризата в Европа, заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев на конференция на ПАСОК в Атина. ПЕС има нужда от силна ПАСОК, за да продължим да водим заедно общите си битки, добави лидерът на европейските социалисти.

Станишев напомни, че вече четири години ПЕС се противопоставя на политиката на десните, за които думата „растеж" беше чужда. Миналата седмица лидерите от европейската левица приеха Пакт за растеж и заетост, в който обобщават  алтернативните си мерки за изход от кризата. Станишев изтъкна, че благодарение на последователните усилия на ПЕС, тенденцията в Европа започна да се променя, а победата на Франсоа Оланд бележи важен завой в европейския дебат. Стига се и до решенията на последния Европейски съвет, които според Станишев могат да се определят като победа за позициите на ПЕС. „Трябва да продължаваме да надграждаме постигнатото, така че да сме все по- силни", заяви президентът на ПЕС. Той отбеляза, че на европейско ниво вече няколко години ПЕС провежда процес на обновление, така че партията да отговори на новите предизвикателства, пред които са изправени гражданите. Станишев обърна специално внимание на кампанията на европейските социалисти срещу младежката безработица. Той отбеляза, че ПЕС ще продължи да оказва силен натиск, докато Младежката гаранция бъде въведена в цяла Европа.

„Усилията ви да излезете по- силни от кризата ще изпратят едно добро послание и ще вдъхнат надежда на всички европейски партии от левицата, които като ПАСОК са избрали да поемат отговорността да се справят с кризата", обърна се президентът на ПЕС към политиците от ПАСОК. По думите му това ще бъде знак за всички сестрински партии, които не поставят краткосрочните изборни цели над общия интерес. „Чувството за отговорност, което показвате, е видимо и уважавано отвъд границите на Гърция. ПАСОК не влезе в задкулисни договорки за сметка на интересите на гръцкия народ. ПАСОК не се поддаде на популизма и не избяга от отговорностите си. Убеден съм, че това е пътят, който води напред", каза още Станишев.