Декларация на ПГКБ

Юли 06, 2012 Новини БСП 0 1269

  ДЕКЛАРАЦИЯ   на Парламентарната група на Коалиция за България прочетена от зам

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

на Парламентарната група на Коалиция за България

прочетена от зам.-председателя на ПГКБ Ангел Найденов

 

 

Днес, три години след идването на ГЕРБ на власт, отново е време за равносметка. Време е лъжите на това управление да бъдат изречени на висок глас. И това е наш дълг! Наш дълг е да информираме българските граждани за вредите, които бяха нанесени от управлението на държавата и на абсолютно всичко, до което, дами и господа от мнозинството успяхте да се докоснете.

 

За съжаление трябва да ги информираме, че днес почти всичко е със знак минус. Във всяка една сфера положението е по-тежко, отколкото когато ГЕРБ дойде на власт. Свидетели сме на по-малко демокрация, по-малко свобода, по-малко права, по-нисък международен авторитет, по-нисък стандарт на живот, по-ниски доходи, по-малко приходи в държавата, по-малко средства за социалните сфери, по-малко образование и наука, по-малко добруване за страната и за народа. В замяна на това сме свидетели на повече бедност, повече глад, повече мизерия, повече безработица, повече болести, повече дългове, повече полицейщина, повече омраза, повече противопоставяне, повече сива икономика, повече престъпност.

 

Всички доказателства за казаното са налице и колкото и управлението да се старае да ги скрие чрез контролирани медии, чрез употреба на силовите държавни структури за политически цели, чрез безпрецедентна за последните 22 години цензура върху политическо съдържание и обществена информация, толкова повече ние ще ги посочваме, за да могат всички да чуят истината, че:

 

  • Три години ГЕРБ оцеля на гърба на натрупаното от предишните правителства, изяждайки това, което ние бяхме спестили. Вашето правителство, уважаеми дами и господа от мнозинството, е първото за последното десетилетие, което трупа бюджетни дефицити и дори има наглостта да парадира с това, приписвайки си особени заслуги за „финансовата стабилност" на държавата.
  • Правителството на ГЕРБ е първото правителство за последното десетилетие, което трупа нови дългове. За първите две години от управлението страната задлъжня с 2 млрд. лв., преди дни беше емитиран облигационен заем за нови 2 млрд. лв., а 4 млрд. лв. от фискалния резерв бяха изразходвани незнайно за какво. В резултат вересиите на държавата след близо 3 години управление на ГЕРБ вече са близо 9 млрд. лв. И те няма да бъдат плащани от министър-председателя Бойко Борисов.
  • Само за 3 години ГЕРБ успя да намали инвестициите до безпрецедентни за периода на целия преход нива и днес те за първи път са отрицателно число, което е парадоксално предвид повече от 20 млрд. евро инвестиции, привлечени от предходното правителство.
  • ГЕРБ успя да понижи икономическия ръст до по-малко от 1% на годишна база при положение, че ние реализирахме растеж от 6-6,5% годишно.
  • Не за три, а още през първата година от мандата си ГЕРБ успя да вдигне почти тройно контрабандата и сивата икономика, като днес по различни оценки те възлизат на 30-40% от БВП. Това ощетява държавата с десетки милиарди! Ето ви парите, господа управляващи, вместо непрекъснато да повтаряте "Пари няма!".
  • Вече три години ГЕРБ симулира бюджетна стабилност, като задържа плащанията и рекетира дребния и средния бизнес за сметка на близки до себе си фирми. Като лява партия ние няма да оставим на страна проблема, че по този начин вие изграждате държавно-олигархичен капитализъм и икономика в услуга на вашата партия и корпоративните обръчи около нея.
  • Спряхте енергийни проекти, които можеха да донесат на страната милиарди, да я превърнат в европейски енергиен център, да повишат националната сигурност, да подобрят благосъстоянието на държавата и на българските граждани, да превърнат България в една високотехнологична страна. Вместо това вие заровихте инвестиции и ползи за милиарди.
  • За три години правителството на ГЕРБ увеличи безработицата повече от два пъти и само преди дни НСИ отчете безпрецедентните за последното десетилетие нива от 12,9%, при наследени от уж „лошата тройна коалиция" 6%.
  • Днес България живее в едно много по-несвободно общество. "По-малко свобода, повече конфликти" - така беше озаглавен докладът на Фондация "Медийна демокрация" за направеното от вас. По време на вашето управление, според класациите на "Фрийдъм хаус" и „Репортери без граници", България се срути брутално надолу и държави като Бенин, Гвиана и Намибия ни изпревариха по медийна свобода, а днес сме по-несвободни от някогашните африкански колонии.
  • Превърнахте науката в последна грижа на държавата. На път бяхте да затриете БАН, една реномирана по всички международни оценки научна институция, по-стара от Третата българска държава. Но пък вие така или иначе успяхте да затриете до голяма степен тази държава. В резултат на вашето управление днес бюджетът за наука се равнява на бюджета за борба с бездомните кучета в столицата. Същите кучета, които само през тази година изядоха вече двама човека.
  • За три години управление беше създадено едно много по-корумпирано общество. По всички международни изследвания България е доведена до състояние на най-корумпираната държава в ЕС. Това е голямата ви заслуга - да направите България шампион по корупция в ЕС.
  • След три години управление на ГЕРБ българинът е много по-беден, по-нещастен и много по-омерзен.
  • Днес няма и помен от някаква политика по отношение на доходите на българските граждани, мнозинството от които вие вкарахте в категорията „уязвима социална група".
  • Само за три години успяхте да демонтирате демокрацията и да я сведете до формални, но в замяна на това неработещи процедури, да отнемете или да ограничите десетки граждански и политически права на хората в България. Успяхте да превърнете държавата в едно РПУ. Успяхте да подчините всички институции, в това число и голяма част от съдебната система, на една еднолична воля; да проведете най-недемократичните избори от началото на демократичните промени в България, които лишиха от глас и изкривиха вота на стотици хиляди български граждани, като вече подготвяте почвата за най-грандиозната манипулация през 2013 г.; превърнахте употребата на СРС-та в инструмент за постигане на политически цели, за мачкане на цели социални и професионални групи, за мачкане и дискредитиране на политическата конкуренция; подчинихте основните медии в страната чрез механизми, вариращи от финансови зависимости, през политически натиск, заплахи, рекет и принуда над определени журналисти, главни редактори и медийни собственици, до създаване на противоречия между различните медийни групи в страната; политизирахте държавната администрация, превърнахте я в партийна администрация на ГЕРБ, която вече работи не в интерес на държавата, гражданите или демокрацията, а в интерес на ПП ГЕРБ. При това го прави крайно некомпетентно.
  • Разрушихте външнополитическия имидж на страната и не постигнахте нищо по отношение на европейската интеграция. Водите по същество целенасочена политика по дезинтеграция на България, което се видя в предходните, предстои да се види и в предстоящия съвсем скоро доклад на ЕК. И тук няма как да се оправдаете с предишното правителство или съдебната система, защото вие сте тези, които превърнахте лобизма и корупцията в официална държавна политика.

 

Би могло да се говори много за провалите на ГЕРБ, но все пак би било нередно, ако не бъдат отчетени и някои "успехи" на това управление. То успя не да построи, а да дострои и оскъпи най-късата, но в замяна на това вече най-скъпа магистрала в Европа - магистрала "Люлин". Успя да дострои една спортна зала и да продължи голяма част от започнатите преди много години проекти, макар и със съмнителни успеваемост и качество. Успя да си припише всички достижения на предишните управляващи и да им припише всичките си грехове. Успя да издигне PR до непознати висоти и да го превърне в управленски механизъм.

 

Дами и господа народни представители от ГЕРБ,

Ние от ПГКБ бяхме длъжни да прочетем тази декларация, за да могат всички български граждани, които страдат от това управление, а и вие самите да си дадете ясна сметка, че една държава не може да се управлява с лъжи, клевети, стереотипи, митове, помпане на мускули, биене в гърдите, денонощно гастролиране по медиите, жалване и оплакване. Трябва да разберете, че не това е причината народът да ви избере на тази отговорна позиция като управляващи. Той ви избра, за да провеждате реална политика за подобряване на неговото благосъстояние и благосъстоянието на държавата, за повишаване нашия авторитет и авторитета на държавата. За съжаление обаче народът се оказа излъган.

Ето защо колкото по-бързо приключи вашето управление, дами и господа от ГЕРБ, толкова по-добре за България!