Конституционният съд спря опита на ГЕРБ да откраднат парите за здраве

Юли 05, 2012 Новини БСП 0 1122

  Сергей Станишев: КС отхвърли 22 законодателни решения на ГЕРБ от началото на мандата им   Конституционният съд е отхвърлил 22 законодателни решения на ГЕРБ от началото на мандата на правителството, разкри председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев на съвместен брифинг на депутати от ПГКБ и от ПГ на ДПС в НС днес

 

Сергей Станишев: КС отхвърли 22 законодателни решения на ГЕРБ от началото на мандата им

 

Конституционният съд е отхвърлил 22 законодателни решения на ГЕРБ от началото на мандата на правителството, разкри председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев на съвместен брифинг на депутати от ПГКБ и от ПГ на ДПС в НС днес. Брифингът бе даден след като КС отхвърли пореден противоконституционен текст на управляващото мнозинство- възможността да се използват пари от здравните вноски на българите за други бюджетни нужди. Решението на КС на практика спира възможността за трансфер на средства от НЗОК към Министерството на здравеопазването.

Сергей Станишев припомни факта, че предишното правителство е заделило огромен резерв за реформа на здравната система на стойност 1.4 млрд лева. „Тези пари бяха национализирани от правителството на ГЕРБ. Те бяха откраднати!"- категоричен бе лидерът на БСП. По думите му това не е прецедент, а стил на управление за правителството на ГЕРБ. „За пореден път КС наказа противоконституционната дейност на това правителство, при това в една ключова сфера, която засяга здравеопазването, бюджета на НЗОК и дори бюджета на държавата", отбеляза Сергей Станишев. Той припомни, че още в края на миналата година депутати от БСП и ДПС са сезирали Конституционния съд за обявяване на противоконституционен на чл. 1 от Бюджета на НЗОК за 2012 г. „Днес вече има публикувано решение на КС, който потвърждава нашето искане и обявява тези членове от Закона за бюджета на НЗОК за противоконституционни. Това е потвърждение на нашата теза, че управляващите в продължение на три години крадат парите за здравеопазване на всички българи", заяви Станишев.

Според лидера  на БСП след това решение на КС ще се наложат промени, не само в бюджета на НЗОК за 2012 г., но и в целия бюджет на държавата. От предвидените общо 120 млн.лв. за трансфер към Министерството на здравеопазването за 2012г. вече половината са били преведени.