Декларация на ПГКБ

ДЕКЛАРАЦИЯ    на Парламентарната група на Коалиция за България прочетена от народния представител Драгомир Стойнев            Днес, три години от идването на власт на правителството на ГЕРБ, е време за равносметка

ДЕКЛАРАЦИЯ 

 

на Парламентарната група на Коалиция за България

прочетена от народния представител Драгомир Стойнев

 

 

 

 

 

 Днес, три години от идването на власт на правителството на ГЕРБ, е време за равносметка. Днес, три години от идването на власт на ГЕРБ е редно гражданите на Република България най-накрая да разберат истината за това управление.

 

ГЕРБ обеща европейско развитие, европейски доходи и европейски стандарт на живот. За съжаление резултатите коренно се различават от обещаното.

 

Правителството на Бойко Борисов допусна катастрофален срив в заетостта - най-ниската през последните 8 години, висока безработица, обидно ниски доходи, трайна бедност, сурови материални лишения, несигурност за бъдещето и отчаяние в ежедневието на българските граждани.

 

Едновременно обещавайки, че по времето на тяхното управление страната ни ще се превърне в „нормална и европейска държава", Борисов и неговите министри открито посегнаха към конституционните устои на България като демократична, правова и най-вече - като социална държава. Не помним друго правителство, което по такъв арогантен начин да се опита да срине системите за социална защита, отменяйки конституционно закрепени социални права на българските граждани.

 

Да, три години от идването на ГЕРБ на власт, но и по-малко от година до изборите за ново Народно събрание, ние от Коалиция за България искаме категорично да заявим от тази парламентарна трибуна, че управлението на кабинета Борисов претърпя пълен провал, излъга българското общество и продължава да го заблуждава и манипулира за действителното състояние на държавата.

 

Вместо европейско качество на живот, ГЕРБ сложи котва на социалното развитие на България, забрави за очакванията на българските граждани и се подигра с надеждите им за по-добро благосъстояние, по-високи доходи и повече социална сигурност.

 

Най-страшното от всичко обаче е, че това се случи посредством съзнателно разрушаване на институциите на социалната държава - солидарното обществено осигуряване, подкрепата за семействата с деца, социалното подпомагане, посредническите услуги на пазара на труда. 

 

Всички доказателства за казаното от нас са пред очите на българските граждани:

 

  • За три години управлението на ГЕРБ постигна рекорд - над 400 хиляди души загубиха работа и доходи, а коефициентът на заетост катастрофално намаля с над 6%.
  • За три години управление броят на безработните лица са се увеличи с близо 200 хиляди души, а коефициентът на безработица се удвои. (Помните ли, че точно преди три години, когато вие дойдохте на власт коефициентът на безработица бе 6,7%. Сега е близо 13%)
  • За три години ГЕРБ изложи на риск жизнените шансове на цяло едно поколение. Това са младите хора, при които всеки трети е вече без работа. За съжаление ние изгубихме цяло едно поколение лекари, инженери, медицински сестри, които решиха да сбъднат своите мечти извън родината си.
  • Трета поредна година ГЕРБ абдикира от отговорността си да осигури подкрепа за онези, които губят препитанието си и съкращава бюджета за активни политики на пазара на труда - приблизително три пъти. И тук е най- страшното, уважаеми дами и господа народни представители. От 190 млн.лв. вие ги съкратихте до 73 млн.лв. А за 2011г. от тези 73 млн.лв. вие спестихте 20 млн.лв. и не ги предоставихте на българските граждани. Това е срам. Срам е, защото 4000 безработни младежи могат да бъдат наети за цяла година при пълен работен ден.
  • След три години управление на ГЕРБ Европейската комисия констатира липса на последователна правителствена политика по заетостта, ниската й ефективност и необвързаност с икономическите политики на страната.
  • След три години управление на Борисов България се превърна в държавата с най-висок риск от бедност в Европейския съюз, държава, в която всеки втори трудно задоволява потребностите си от храна и облекло и не може да си плати сметките за ток и парно.
  • Дулото на оръдието на ГЕРБ е насочено към държавното обществено осигуряване. Стартът бе даден с плахо подобие на пенсионна реформа, резултат от която е ограничаване правото на пенсия за сегашните и бъдещите пенсионери и реално намаляване размера на пенсиите. 2011 година е първата година от новата история на страната, в която пенсиите реално намаляват. Поздравления!
  • За последните три години в системата на социалното подпомагане, семейните помощи и майчинството - нищо, но от сърце. И отново Европейската комисия се намеси и отбеляза, че социалните плащания играят много ниска роля за намаляване на бедността в България и че са нужни значителни подобрения. Едва ли вече някой вярва, че това е възможно при правителството на Борисов, чийто поглед отдавна не е насочен към истинските проблеми на българското общество.

 

През изминалите три години Коалиция за България няколкократно и настойчиво предлагаше да бъдат предприети промени в тези вредни за социалното развитие на страната политики. Направихме множество законодателни предложения, но за жалост нито едно от тях не бе прието.

 

Ако през тези три години парламентарната група на ГЕРБ не бе реагирала с присъщото си високомерие и бе проявила малко повече чуваемост към предложенията на опозицията, днес сигурно картината нямаше да бъде толкова отчайваща:

 

  • Ако ГЕРБ ни бяха послушали и бяха приели да се увеличи бюджетът на Националния план за действие по заетостта, днес безработицата щеше да е значително по-ниска.
  • Ако ГЕРБ бяха възприели нашите предложения да се направят промени в Закона за насърчаване на заетостта, Закона за корпоративно подоходно облагане и Кодекса за социално осигуряване за стимулиране на работодателите да наемат младежи, а младите хора - да търсят работа, България сега нямаше да бъде сочена от Европейската комисия за държавата, където младежката безработица е най- висока.
  • Ако ГЕРБ бяха откликнали на нашите предложения да подкрепим семействата с деца, чрез увеличаване на семейните помощи и обезщетенията за раждане и отглеждане на дете, може би днес щяха да се раждат повече българчета, а не всяка година броят на родените да намалява с приблизително 5000 за всяка една предходна година.
  • Ако ГЕРБ бяха изменили параметрите в осигурителната система съобразно нашите предложения - увеличаване размера на максималния осигурителен доход до 10 минимални работни заплати и вноската за фонд „Безработица" от 1 на 2%, може би сега Държавното обществено осигуряване щеше да има повече приходи, а държавата щеше да е в състояние да осигури по-високо ниво на защита на болните, майките, безработните и хората с увреждания.

 

Да, за съжаление ние не бяхме чути. В резултат и на това днес България остава най-бедната държава-членка на ЕС, една от държавите с най-ниска заетост и най-висок ръст на безработицата. България е държавата, в която реализацията на младежите е трудно постижима, а отглеждането на деца - тежко бреме, вместо израз на семейно щастие.

 

В тази връзка от Коалиция за България заявяваме, че провежданата от правителството на Борисов политика е антисоциална. И за разлика от политиките в другите страни-членки на ЕС, тя задълбочава последствията от кризата, влошава качеството на живот на българските граждани и ни отдалечава от европейските стандарти на живот. Но проблемите не са само в социалната сфера. Здравето на нацията е разклатено. ГЕРБ ограби Здравната каса. Образованието и науката са в колапс. Ние сме на първо място по брой младежи, които нито учат, нито работят. Това не е управление, уважаеми дами и господа. Това е имитация на управление!