Петър Курумбашев: Конкурсът за нов софтуер трябва да бъде прекратен, защото е нагласен и излишен

Юли 04, 2012 Новини БСП 0 1095

Конкурсът за нов софтуер на администрацията трябва да бъде прекратен, защото е нагласен и защото купуваме в криза много ненужни бройки софтуер

Конкурсът за нов софтуер на администрацията трябва да бъде прекратен, защото е нагласен и защото купуваме в криза много ненужни бройки софтуер. Очаквам Бойко Борисов да си спази обещанието и да анулира търга. Това заяви в парламента депутатът от ПГКБ Петър Курумбашев във връзка с поръчката за Майкрософт за обновяване на операционните системи в държавната администрация. Курумбашев напомни за плика, който връчи на Цецка Цачева. „Фирмата, която бях запечатал в плика, е същата, която е обявена за победител", заяви депутатът и предложи на медиите да изискат плика от Цачева.

Курумбашев изтъкна, че е спечелила фирмата с най- скъпата оферта, като разликата между първата фирма и тази, която е спечелила, е 3,3 млн.лв. „3,3 млн. лв разлика на 57 млн. лв поръчка, тъй като Майкрософт според мен е дал на всичките си дилъри една и съща цена- означава, че са включени едни други разходи, които другите фирми не са се сетили да включат, поради което те не могат да спечелят конкурса", коментира депутатът от левицата. По думите му се купува нещо луксозно във времена, в които милионите могат да бъдат оползотворени по- полезно. „Няма нужда да купуваме нероден Петко", каза Курумбашев и поясни, че версията на софтуера тепърва предстои да излезе.

Депутатът подчерта, че пряка отговорност за конкурса носи Бойко Борисов, защото търгът е организиран от Министерския съвет, като има и заповед предварително изпълнение. „Господин премиер, защо излъгахте като казахте, че ще се съобразите с мнението ми, ако аз препоръчам този конкурс да бъде прекратен? Моята препоръка отново е същата", заяви Курумбашев. Той предложи на управляващите както си върнаха част от бонусите, така да размислят и в този случай.