Сергей Станишев: Отхвърлянето на АКТА е победа за демокрацията, откритостта и мобилизацията

Юли 04, 2012 Новини БСП 0 898

  Днешната победа е победа за демокрацията, откритостта и мобилизацията, заяви президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев, минути след като Европейският парламент с внушително мнозинство отхвърли споразумението АКТА

 

Днешната победа е победа за демокрацията, откритостта и мобилизацията, заяви президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев, минути след като Европейският парламент с внушително мнозинство отхвърли споразумението АКТА. Станишев напомни, че милиони граждани организираха подписки и излязоха по улиците на протест, за да защитят правата си. Наред с това, въпреки непрестанните опити на десните да спъват съпротивата на европейските социалисти срещу споразумението, и петте комисии на ЕП отхвърлиха АКТА. „Сега трябва да продължим напред и да предложим конкретни и прогресивни мерки, които да защитят правата върху интелектуалната собственост и същевременно да пазят правата на гражданите", добави Станишев.  

Европейските социалисти приветстват решението на Европейския парламент. Те напомнят, че АКТА беше подложена на остри критики още от самото начало - заради липсата на публичност при преговорите, сериозните опасения, че се нарушава личната свобода на гражданите и заради въпроса с достъпа до генерични лекарства. Преди решението на ЕП срещу споразумението, пет парламентарни комисии последователно го отхвърлиха, като предстои Съдът на европейските общности също да излезе с позиция.