Декларация на ПГКБ

Юли 04, 2012 Новини БСП 0 954

ДЕКЛАРАЦИЯ на Парламентарната група на Коалиция за България прочетена от народния представител Румен Овчаров       В чест на четвъртата година от управлението си ГЕРБ вдигна цената на тока с 13% и в специална декларация без срам и арогантно хвърли вината за това върху предходните управления - като започнете от Иван Костов и свършите със Сергей Станишев

ДЕКЛАРАЦИЯ

на Парламентарната група на Коалиция за България

прочетена от народния представител Румен Овчаров

 

 

 

В чест на четвъртата година от управлението си ГЕРБ вдигна цената на тока с 13% и в специална декларация без срам и арогантно хвърли вината за това върху предходните управления - като започнете от Иван Костов и свършите със Сергей Станишев. Три години спахте и се хвалихте колко сте компетентни и сега стоварихте отговорността за съня си на тройната коалиция новите цени за защипаните от кризата българи. Това е ярко свидетелство за вашата управленска немощ и пълна политическа неадекватност. След три години управление да нямаш куража и достойнството да поемеш отговорност за собствените си постижения, действия и последствия означава, че изобщо не е трябвало да вземеш властта и да лъжеш народа си, че го управляваш.

Четвърта година калпавите сценаристи на ГЕРБ повтарят едно и също бездарно представление - винаги всички преди нас са виновни, а вие се опитвате да им оправите бакиите. Но този път, господин Велчев, и изпълнителите на сценката бяха изключително бездарни. Госпожата от Кърджали, която с успех прочисти митингите на ДПС от говоренето на турски, с успех се справи с проблемите в ОЦК Кърджали и спаси работниците там, се зае и с българската енергетика. И с такъв апломб от тази трибуна изреди имената на хора, които нямат никакво отношение към кашата, която вие забъркахте, че успя да заблуди и вашия министър-председател, който веднага яхна метлата - виновна е тройната коалиция.

Няма как, господин Велчев, да е виновна тройната коалиция за закон, който вие три пъти променяхте. Три пъти! И вие докарахте последствията, които сега всички ние сърбаме. Законът, приет през 2007г. за ВЕИ-тата, беше и изпълнение на комплект европейски директиви под условното наименование 20-20-20. Пакет от директиви, приет от Европейския съвет и от ЕП, който предвиждаше 20% намаление на въглеродните емисии, 20% възобновяема енергия и 20% увеличение на енергийната ефективност. Законът от 2007г. в България предвиждаше мерки за реализацията на тази политика. За съжаление тези стимули, които предоставихме, бяха недостатъчни и още през 2008г. самата тройна коалиция промени този закон и увеличи сроковете до 25 години за соларните, по 15 за вятърните инсталации. Само и само да стимулираме това производство. И като резултат в края на 2009г. има въведени 6,9 мегавата фотосоларни електроцентрали. 6,9 мегавата, не 70, не 700, не 7000 - числа, които вие днес размятате. Кашата от тук нататък си я забъркахте вие.

Бумът на фотоволтаичните централи започна през 2010г. и 2011г. и продължи през 2012г. През 2010г. техният ръст спрямо 2009г. е над 250%. През 2011г. спрямо 2010г. с нови 650%. Това се дължи на рязкото намаляване и поевтиняване на елементната база за тези централи. Той беше проспан от вас, всъщност не беше проспан - тъй като министър-председателят ви беше един от тези, които много активно участваха в надуването на балона на фотоволтаиците. Той ходи да реже лентички в завода за фотосоларни инсталации на вашия тогавашен фаворит Иво Прокопиев. Неговата спътница в живота е един от най- големите инвеститори във фотоволтаици и във възобновяеми енергийни източници.

Тази причастност на вас се вижда и във всичките промени, които приехте. Нима забравихте, че още през 2009г. подготвихте смесването на горивата с биогорива в защита на интереса на монополисти? Нима забравихте, че същото направихте и през 2011г.? Нима забравихте, че с този закон дадохте супер лобистки преференции на кариерния лобист Емил Димитров за изграждаща се негова централа в Етрополе? А с внесените от МС през 2011г. на практика предизвикахте бума на тези 12 000 договора, защото с този, внесен от МС закон, им гарантирахте високи цени за следващите 20 години и премахнахте възможността за корекция. Малко по- късно ви дойде акъла да го промените и това. Затова, а не заради 2007г. не сработиха мерките ви за ограничаване. Не става хем да пробутвате фирмите си, хем да гоните големите инвеститори. Не сработиха нито проверките по договорите, нито ограниченията, които трябваше да направят ЕРП-тата и НЕК. Подписаните от вас и след проверките договори се оказаха за над 400 мегавата - предварителни, а окончателните за над 1000 мегавата.

Паднали в капана на собствената си безизходица, решихте да се скриете зад гърба на ДКЕВР и на председателя Ангел Семерджиев. Но и тази сценка не мина. Не може да се обясни как буквално минути преди заседанието на ДКЕВР и планираното увеличение нямаше да бъде повече от 10%, а на заседанието то стана 13%. На основата на какви разчети, на базата на каква информация? Обяснението е много просто - увеличението на електроенергията е наредено на ДКЕВР в последния момент от министъра на икономиката и енергетиката. Тоест - лично от премиера, защото Деля Добрев не решава нищо.

Отговорът на въпроса защо е малко по- сериозен и той се казва НЕК. Благодарение на вашето управление НЕК е в изключително тежко финансово състояние. Задълженията му са над 2 млрд.лв. Практически от началото на годината той е в неплатежоспособност. Директните му загуби от лобистката политика на правителството са за над 300 млн.лв. Но голямата беда на НЕК се казва АЕЦ Белене. Вместо да получи банково финансиране от милиарди за изграждането на атомната централа, НЕК трябва да обслужва вече взетия кредит от Париба в размер на 250 млн. евро и да изплати всички задължения по Белене.

Няма да ви спестя и още една неприятна новина, която със сигурност не знаете. През 2008г. правителството на Станишев отпуска на НЕК 300 млн.лв. от излишъка от републиканския бюджет, с които НЕК поръча оборудването с дълг срок на изработване. В новите условия, когато няма предприятие Белене и проектът няма да се реализира по европейските правила, тези пари се водят неправомерна държавна помощ и НЕК трябва да ги върне в републиканския бюджет. В противен случай парите в двоен размер трябва да се внесат от републиканския бюджет в бюджета на Европейската комисия. България ще бъде глобена в размер на 600 млн.лв., ако НЕК не върне тези пари. По груби изчисления авантюрата с отказа от АЕЦ Белене ще струва на НЕК около 3 млрд.лв. Решението за този отказ беше взето лично от премиера, без консултации нито с НЕК, нито с специално наетата от правителството банка-консултант HSBC, нито с населението на България. но тези загуби няма да се поемат от ГЕРБ или от премиера, а от НЕК и от гражданите на България.

Така стигаме и до увеличението от 13%. Някой от вас може ли да ми каже как увеличението на една добавка от 0,7 ст за киловат час доведе до увеличение на цената на цялата електроенергия в България от 2,4 ст за киловат час? Може ли някой да направи тази проста аритметична сметка, как така се случи? И къде ще отидат допълнителните пари, които са над 600 милиона? Те ще отидат да спасяват НЕК и да плащат сметките за Белене. Вместо в края на 2012г. НЕК да въведе в експлоатация първия реактор на Белене, а през 2014г.-втория и с приходите от енергия да обслужва взетите кредити, сега НЕК трябва да плаща загубите по проекти, като вземе от всеки българин.

В замяна лансирахте химерата за 7-ми блок в Козлодуй - без ясна цена, без проект, без инвеститор, без осигурено финансиране. Обявихте допълнително, че ще строите и два нови блока в ТЕЦ. А казахте ли на тези, на които разказвате тези истории, че тези два блока трябва да изпълняват новите изисквания за нови мощности и трябва да чистят не само серни, но и азотни окиси? И че това струва много по- скъпо? А освен това ще трябва да купуват и въглеродни емисии. Казахте ли им колко ще струва цената на електроенергията от тези нови блокове? Вместо да достроите и да пуснете Белене, което ще работи без вредни емисии, вие продължихте живота на централата на Ковачки и обещавате нови блокове в ТЕЦ 2.

Вие поднесохте на българите нова непосилна цена на тока от 1 юли 2012г. Това можете, това правите. Цената на тока не е природно бедствие или продукт на световната криза. Тя е продукт на енергийната политика на ГЕРБ и лично на премиера Бойко Борисов. Честита нова цена на тока, българи. Не знам дали българите ще имат пари да отидат на море по новата магистрала, но госпожа Караянчева ще отиде, а Бойко Борисов го прави всяка седмица. Дано поне имате пари да си плащате новите сметки за тока и парното, защото Бойко Борисов не пропусна да реже лентичките по магистралите на всеки нов километър. Но пропусна да отреже лентичката на новата цена на тока, газа и парното от 1 юли тази година. А тази лентичка е свързана директно с джоба на всеки българин. Дано Бог опази българите и България от енергийната ви политика.