Сергей Станишев: Без АЕЦ Белене сметката за ток ще се превърне в лукс

Юли 03, 2012 Новини БСП 0 1443

  Доброволци тръгват от врата на врата да събират подписи за свикване на референдум за втората атомна централа     Без АЕЦ Белене сметката за ток ще се превърне в лукс

 

Доброволци тръгват от врата на врата да събират подписи за свикване на референдум за втората атомна централа

 

 

Без АЕЦ Белене сметката за ток ще се превърне в лукс. Вместо да се изгражда нова атомна централа, ГЕРБ обслужват интересите на производителите на възобновяема енергия. Това заяви председателят на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев на пресконференция в парламента. Лидерът на социалистите подчерта, че рекордното увеличение на цените на тока е пряко следствие от управлението на ГЕРБ. Станишев напомни, че нарастването на възобновяемите източници става именно при управлението на Бойко Борисов. Председателят на БСП призова да се извади целият списък на фирмите с разрешения, произвеждащи възобновяема енергия, за да стане ясно дали има приближени на правителството и на премиера.  

Станишев изрази притеснението си от негативното отражение на новите цени на тока върху цялата икономика. Той прогнозира фалити на фирми и напомни, че вече 450 000 българи са без работа. „Големият въпрос е - при тази политика на замразяване на доходите и увеличаване на цените, хората ще могат ли да си плащат сметката", заяви Станишев. Според социалистите далеч по- малък проблем е оставката на Семержиев, защото отговорността се носи от правителството. Станишев определи като нелепи опитите на ГЕРБ да се оправдават с предишните управляващи и напомни, че са минали цели три години от мандата на Бойко Борисов. „Време е те да се отчитат за своята работа, в това число в областта на енергетиката. Да се види - от обещаното какво е свършено", добави лидерът на БСП.

Сергей Станишев изтъкна, че помощите за отоплителния сезон, които премиерът се хвали, че раздава, всъщност се полагат на хората по закон - при това закон, приет от предишното правителство. Зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов с възмущение коментира, че човек трябва да бъде много нахален и нагъл, за да си припише влизането в сила на една наредба. Найденов отбеляза, че  се говори за осъвременяването на енергийните помощи. Пропуска се обаче да се спомене, че преди 2 години около 150 000 души бяха лишени от достъп до енергийни помощи. Бойко Борисов не казва и дума за това дали правителството има намерение да актуализира доходите и пенсиите на всички хора.

По отношение на подписката за референдум за Белене, Станишев заяви, че тя вече набира темп. Първенци в събирането на подписи са Видин, Плевен, Смолян, Перник, Монтана, Търговище. Най- трудно върви подписката в Сливен, София, Русе, Пазарджик. Лидерът на БСП съобщи, че предстои 160 мобилни екипа от доброволци да обикалят домовете на хората и да събират подписи от врата до врата. Станишев отбеляза, че е важно българите да вземат живота в свои ръце. „Имаме реален шанс за първи път да има национален референдум и всеки българин да се произнесе", добави лидерът на социалистите.

            Станишев коментира и странното съвпадение на пожара на Витоша и случващото се със Закона за горите. „С доброволци нещата няма да се оправят. Ако МВР не може да се справи за пореден път, да извикат международна помощ", заяви председателят на БСП и напомни, че страната ни има еврокомисар с такъв ресор. „Какво прави Цветанов, освен да регистрира поредното поръчково убийство - регистратор и позьор пред медиите", коментира Станишев.

            Зам.-председателят на ПГКБ Михаил Миков изтъкна, че след като Законът за горите беше отхвърлен, всякакви приказки, че ще се обсъжда текст по текст са абсурдни. „Законът за горите е извън Народното събрание. Не може да има четвърто и пето четене", обясни кратко и ясно Миков.