Изпълнителната власт е дала заповед на ДКЕВР да вдигне с 13% цената на тока

Юни 29, 2012 Новини БСП 0 1114

Изпълнителната власт е дала заповед на ДКЕВР да вдигне с 13% цената на тока, това каза в парламента народният-представител от ПГКБ Петър Димитров във връзка с новината за вдигането на цената на тока с 13%

Изпълнителната власт е дала заповед на ДКЕВР да вдигне с 13% цената на тока, това каза в парламента народният-представител от ПГКБ Петър Димитров във връзка с новината за вдигането на цената на тока с 13%. Депутатът допълни, че това се прави в годината, когато Европа е изправена пред нова криза. Според него не може  от сутринта досега цената да се е качила с 3%. „Наблюдаваме механизма за „независимост" на ДКЕВР", заяви Димитров. Той обясни, че при обявеното предварително увеличение от 10% цената на  зелената енергия е била включена. Петър Димитров се учуди- как така, от сутринта до обяд цената на електроенергията се е вдигнала с 3%? Той препоръча на журналистите да попитат премиера и министъра на икономиката, енергетиката и туризма.

Депутатът обяви, че се изтласкват чужди инвеститори и се толерират  български фирми за фотоволтаични централи, свързани с управляващите.

Петър Димитров е притеснен, че управляващите мамят хората, че АЕЦ „Белене" може да се реализира като частен проект, след като са решили да вземат реактора в АЕЦ „Козлодуй". „Няма вече проект АЕЦ „Белене" без този реактор" - категоричен беше той. Димитров подозира, че  това се прави с цел да спре с инициирането на референдум за АЕЦ „Белене". Петър Димитров обяви, че  вървят опити да се приватизира и АЕЦ „Козлодуй", и ТЕЦ „Марица Изток 2". Депутатът уточни,че собствеността на ядрените блокове, не е само въпрос на национална сигурност, но преди всичко - въпрос на социална сигурност Димитров предупреди, че ако се направи 7-блок на АЕЦ „Козлодуй", той ще стане частен и цената на електроенергията произвеждана от АЕЦ-а ще се увеличи в пъти. Той изтъкна, че според всички експерти сроковете за реализиране на 7-ми блок  на АЕЦ „Козлодуй" ще бъде между 12-15 години.