Обещанието да се строи скоростният път Русе-Свиленград е поредният предизборен балон на управляващите

Юни 28, 2012 Новини БСП 0 1222

„Новото обещание на управляващите да се строи скоростният път Русе-Свиленград е поредният предизборен балон на управляващите" Това заяви на брифинг в парламента народният представител от ПГКБ Димчо  Михалевски

„Новото обещание на управляващите да се строи скоростният път Русе-Свиленград е поредният предизборен балон на управляващите" Това заяви на брифинг в парламента народният представител от ПГКБ Димчо  Михалевски.  „ГЕРБ искат да употребят темата само в контекста на изборите, вероятно след тях ще лъсне истината, че този проект сам по себе си няма икономически ползи и здрав икономически смисъл."- коментира депутатът. Михалевски обяви, че проектът Русе-Свиленград би струвал около 1 милиард евро, трафикът не би бил по-голям от 7000 автомобили на ден, а по всички правила и общоприети практики се изисква трафик от минимум 20000. Депутатът посочи, че единственият вариант, при който той е изпълним, е  ако българската държава е поела някакви други ангажименти за гарантиране на недостига на трафик  по подобие на правителството на Сакскобурготски за АМ „Тракия",възможно е ГЕРБ да са поели и неясни ангажименти към катарските компании.

Димчо Михалевски напомни, че ГЕРБ са обещали да  построят до края на мандата си три магистрали - АМ „Люлин", АМ" Тракия" и АМ „Марица". Той изтъкна обаче, че управляващите са облагодетелствани от кабинета на Сергей Станишев, който остави готови пакети за 9 автомагистрални участъка  - проекти, отчуждения и осигурено финансиране. „Просто трябваше да строят и е напълно нормално, и дори задължително за 4 години да се справят", допълни депутатът от левицата. Михалевски каза, че обещанието на ГЕРБ да има до 2020г. 7 магистрали и 7 скоростни пътя е нереалистично.  За програмния период 2014-2020г  няма как страната да получи обещаните 4млрд евро, а само 1,2-1,25 млрд. евро.

Димчо Михалевски се опасява, че преди изборите ГЕРБ внушават обещания с конкретна политическа цел. Те са неизпълними, но вършат конкретна работа  - желаното бъдеще се представя за реализирана днешна реалност. Димчо Михалевски беше категоричен, че ПГКБ се противопоставя на опитите на друга държава  да чертае трасетата на стратегическите пътища на България. „Това е елемент на сигурност и неприкосновен национален суверенитет", убеден е депутатът.