Сергей Станишев: Приемането на Младежката гаранция от Европейския съвет ще бъде голяма победа за социалистите

Юни 28, 2012 Новини БСП 0 1067

Призовах всички наши премиери да настояват Младежката гаранция да бъде ясно записана в решенията на Европейския съвет

Призовах всички наши премиери да настояват Младежката гаранция да бъде ясно записана в решенията на Европейския съвет. Това ще бъде голяма победа за социалистите, заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев след срещата на министър-председателите от ПЕС в Брюксел. Станишев лично посрещна европейските лидери пред залата на „Albert hall"; след което първи сложи подписа си под логото на кампанията на ПЕС срещу младежката безработица. Последваха го и премиерите от левицата, като дадоха ясен знак за ангажимента си към важната кауза. Станишев напомни, че ПЕС води последователно тази кампания вече няколко месеца. „Ще настояваме всеки млад човек да получи достъп или до продължаващо обучение, или до работа", обясни президентът на ПЕС. Той уточни, че предложението следва да бъде подкрепено със средства от европейския социален фонд.

Преди решаващото заседание на Европейския съвет Станишев отчете и друг успех на европейските социалисти. „Това за което говорим от месеци - че фискалният пакт трябва да бъде допълнен със пакт за заетост и растеж- го има в решението на Европейския съвет. Това е само първата стъпка и е само част от предложенията, за които настояваме, но най-сетне има реална стъпка в тази посока", заяви президентът на ПЕС. По думите му именно безработицата, ниските доходи и икономическият растеж са основните проблеми и основната причина да не може да се управляват публичните дългове на много от страните. „Когато няма растеж, няма постъпления в бюджета, няма доверие от страна на пазарите", обясни Станишев.

Според президента на ПЕС Европа се нуждае от повече интеграция, защото в противен случай всяка страна може да бъде смачкана поотделно от финансовите пазари. „Не бих препоръчал на премиера да бъде толкова спокоен за състоянието на България, защото сега предстои правителството да излезе и да търси заем. Ще бъде изцяло в ръцете на финансовите пазари, след като пропусна много възможности да го направи, когато не беше под натиска на времето", каза лидерът на БСП. Той подчерта, че е необходима по-голяма солидарност и ефективност в европейските решения, както и координация на политиките.