Управляващите саботират работата на Инициативния комитет за референдум за АЕЦ „Белене”

Юни 28, 2012 Новини БСП 0 1430

Управляващите саботират работата на Инициативния комитет за иницииране на референдум за АЕЦ „Белене", заяви на брифинг в парламента народният-представител от ПГКБ Румен Овчаров

Управляващите саботират работата на Инициативния комитет за иницииране на референдум за АЕЦ „Белене", заяви на брифинг в парламента народният-представител от ПГКБ Румен Овчаров. Депутатът обяви, че днес председателят на Инициативния комитет проф. Стефан Воденичаров е получил писмо от изпълнителния директор на НЕК Иво Лефтеров, в което се заявява, че се забранява външни лица да посещават площадката на атомната централа в Белене. Овчаров цитира част от писмото получено от НЕК: „В момента НЕК ЕАД води активни преговори с руската страна по уточняване на всички детайли, свързани с приключване на проекта АЕЦ Белене. В съответствие с изискванията за безопасни условия на труд и от съображения за безопасност, ръководството на НЕК ЕАД взе принципно решение за недопускане на външни лица на площадката." „Явно се страхуват, че някои от преговарящите може да падне в т.нар. гьол и да настъпят тежки усложнения в дипломатическите отношения между България и Русия"- пошегува се  депутатът от ПГКБ Румен Овчаров. Той припомни, че са спрени всички работни дейности, а по думите на премиера там имало само един гьол „Аз не виждам какви са притесненията им  за безопасността", добави Овчаров.

Според депутата управляващите са притеснени, че подписката вече набира сила и се стремят по всякакъв начин да саботират нейната реализация.

Овчаров беше категоричен, че ще се проведе заседанието на Инициативния комитет на площадката в Белене на 1 юли(неделя) и напомни, че са поканени и медиите да участват в мероприятието, както и НПО, които подкрепят подписката. Депутатът  изтъкна, че първоначално от НЕК са разрешили посещението на площадката.

„Опитът за предизвикване на първия национален референдум създава страхове у властта, включително и у местната власт"- допълни аргументите на колегата си зам.- председателят на ПГКБ Михаил Миков. Той обяви, че кметът на гр. Димово не разрешава разполагането на маси за подписката за референдум за АЕЦ „Белене". Миков беше възмутен, че гр.Белоградчик саботират подписката с още по- фрапантни действия- там  събират такса тротоарно право сякаш продават семки и бадеми. Миков изтъкна, че масово държавни служители се страхуват да участват в подписката, което е индикатор за това доколко  българският гражданин е свободен да изрази мнението си.