Сергей Станишев: Ще настоявам премиерите-социалисти да наложат в Европейския съвет прилагането на Младежката гаранция

Юни 27, 2012 Новини БСП 0 944

Пред премиерите-социалисти утре ще настоявам на заседанието на Европейския съвет да  наложат решението - Младежката гаранция да стане задължителна за целия ЕС

Пред премиерите-социалисти утре ще настоявам на заседанието на Европейския съвет да  наложат решението - Младежката гаранция да стане задължителна за целия ЕС. Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев в Букурещ преди утрешната среща на министър-председателите от ПЕС. Лидерите на левицата се събират в Брюксел на координираща среща преди Европейския съвет. Като приоритетен въпрос за европейските социалисти Станишев изтъкна прилагането на Младежката гаранция в целия ЕС и осигуряването на нейното финансиране с европейски средства. Президентът на ПЕС напомни, че гаранцията е една от ключовите мерки, които европейските социалисти предлагат като решение на проблема с младежката безработица. Тя успешно се прилага в редица страни като например Австрия и гарантира, че няма да има млад европеец без работа или обучение за повече от четири месеца. Мярката предвижда работа, обучение или преквалификация на всеки млад човек, който е останал без работа повече от четири месеца. За ползите от прилагането на Младежката гаранция преди месец Станишев говори лично с председателя на ЕК Жозе Барозо. „Нужни са спешни и спасителни действия в името на бъдещето на Европа и на бъдещето на младото поколение", заяви лидерът на европейските социалисти.

По- късно днес Станишев ще се срещне с румънския премиер Виктор Понта. Президентът на ПЕС ще предложи на най- младия премиер от левицата именно той да постави искането на ПЕС на заседанието на Европейския съвет.