Сергей Станишев събира премиерите от ПЕС на координираща среща преди ключовия Европейски съвет

Юни 27, 2012 Новини БСП 0 1108

На 28 и 29 юни 2012г

На 28 и 29 юни 2012г. президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев ще бъде на работно посещение в Брюксел. В четвъртък от 11.15 часа в сградата на „Albert hall" Станишев събира министър-председателите от ПЕС на координираща среща педи ключовото заседание на Европейския съвет, на което ще се решава накъде ще върви Европа занапред. „Очакваме реален завой на ЕС в подкрепа на конкретни мерки за растеж и заетост", коментира президентът на ПЕС преди срещата. В нея ще участват премиерите на Белгия - Елио Ди Рупо, Хърватия - Зоран Миланович, Дания - Хеле Торнинг Шмит, Румъния - Виктор Понта и вицепремиерите на Финландия -  Юта Урпилайнен и на Люксембург - Жан Аселборн. Ще присъстват председателят на ЕП Мартин Шулц, председателят на Групата на Социалистите и Демократите в ЕП Ханес Свобода и зам.-председателят на ЕК и еврокомисар по междуинституционалните отношения и администрация Марош Шефчович. 

От 12.30 часа ще се проведе среща на лидерите от ПЕС. Те ще приемат „Пакт за растеж и заетост в Европа", който ясно формулира алтернативата, предлагана от европейските социалисти. Ще бъде обсъдена и процедурата по номиниране на обща кандидатура на ПЕС за председател на Европейската комисия.

От 15.30 часа Сергей Станишев ще даде заключителна пресконференция, в която ще участва и председателят на ГСДП Зигмар Габриел.

На следващия ден, 29.06.2012г. - петък, от 11.00 часа на „Rue du Trône" 98 ще заседава Президиумът на ПЕС, на който се обсъжда подготовката на Конгреса на европейските социалисти през септември.