Сергей Станишев: Очакваме реален завой на ЕС в подкрепа на конкретни мерки за растеж и заетост

Юни 25, 2012 Новини БСП 0 943

Ханес Свобода: Със Сергей се борим за ясна икономическа програма - за растеж и работни места   Очакваме реален завой на ЕС в подкрепа на конкретни мерки за растеж и заетост, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в Русе

Ханес Свобода: Със Сергей се борим за ясна икономическа програма - за растеж и работни места

 

Очакваме реален завой на ЕС в подкрепа на конкретни мерки за растеж и заетост, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в Русе. Той обяви, че на 28 юни лидерите на ПЕС предстои да приемат Пакт за растеж и заетост в Европа. Пактът ясно ще формулира алтернативата на европейските социалисти преди ключовото заседание на Европейския съвет, на което ще се обсъжда накъде ще върви Европа. На предварителна среща в Букурещ лидерите на ПЕС ще формулират водещите си приоритети, като на първо място те поставят необходимостта от европейска програма за борба с младежката безработица. „Имаме стратегия, която ще намали наполовина младежката безработица до 2020г.", изтъкна Станишев. Той напомни, че една от важните мерки, за която настояват европейските социалисти, е въвеждането на младежка гаранция. Друго предложение на ПЕС е 10 млрд.евро от достъпните европейки фондове да се отпуснат в подкрепа на младежката заетост.

„Предлагаме реалистични политики. Това е пътят, по който Европа трябва да върви", заяви Ивайло Калфин. Сергей Станишев отбеляза, че докато ГЕРБ говорят колко са загрижени, младежката безработица нарасна двойно. Евродепутатът Илияна Йотова предупреди, че има опасност страната ни да оглави европейската класация по темпове на ръст на младежката безработица.

Председателят на Социалистите и Демократите в ЕП Ханес Свобода изтъкна отличната съвместна работа със Сергей Станишев и с българските евродепутати. Той отбеляза, че това е добра база за развитието на идеите на европейските социалисти и социалдемократи. „Със Сергей се борим за ясна икономическа програма - за растеж и работни места, като растежът трябва да върви ръка за ръка със социалната политика", заяви Свобода. Той напомни, че след победата на Оланд във Франция се наблюдава промяна. „Ние се борим за тази промяна в Европа", изтъкна Свобода. Той напомни и за значението на демократичните ценности, които отстояват европейските социалисти. На първо място той постави свободните избори, като се спря на изборите в България миналата година. „Имаме съмнения дали всичко е било както трябва", заяви Свобода. Пред медиите той сподели за затрудненията си при влизането в България заради голямата опашка на границата и изтъкна, че щеше да бъде различно, ако България и Румъния бяха част от Шенген. „Борим се за включването на двете страни в Шенген. Ние сме единна Европа и ще отстояваме този принцип", каза още Свобода.

„Истинският проблем за България е, че икономката не работи, няма производство, мизерията нараства, доходите стават все по- несигурни и все по- недостатъчни, 400 000 са безработните", заяви Станишев в отговор на въпрос от медиите.  Той отбеляза, че на фона на тази стряскаща картина правителството се отказа от най- големия проект - АЕЦ Белене. По думите на Станишев проектът е на последна фаза и ако не беше спрян, вече можеше да се строи. По повод на подписката за референдум лидерът на БСП заяви: „Нека хората сами да преценят и да се вземе решение, което да важи независимо кое е правителството. Призовавам всички българи, които искат гласът им да се чуе, да се подпишат под искането за референдум". Станишев категорично възрази срещу подценяването на българските граждани и срещу неспособността им да се произнесат по този важен въпрос. „Българите са по- интелигентни от мнозина от днешните управляващи", коментира лидерът на БСП. Той напомни, че всеки получава сметка за ток и отбеляза, че без атомна енергия, цената ще бъде в пъти по- висока. Илияна Йотова уточни, че докато Белене беше одобрен проект, никой още не е питал какво мисли Брюксел за нов блок в Козлодуй.

„Ветото на президента е само 50% от работата", заяви Станишев на въпрос за закона за горите. Той напомни за практиката на ГЕРБ - когато има проблем те правят крачка назад, но като се успокоят нещата, се опитват да минат между капките отново. „Пресен пример е и случващото се с шистовия газ. Призовавам хората да бъдат бдителни и да не допуснат да бъдат излъгани", каза още Станишев.

 

Сергей Станишев и Ханес Свобода участваха в конференция на тема: „За растеж и заетост - алтернативи за Европейския съюз". В дискусията се включиха евродепутатът от Румъния - Виктор Бощинару и българските му колеги Ивайло  Калфин и Илиана Йотова.