Българите ще платят сметката - за отказа от Белене и за тока, който ще е в пъти по- висок

Юни 22, 2012 Новини БСП 0 1204

Сергей Станишев: Много поздрави на Бойко Борисов от ЕЦБ     България има нужда от втора атомна централа

Сергей Станишев: Много поздрави на Бойко Борисов от ЕЦБ

 

 

България има нужда от втора атомна централа. Отказът от АЕЦ Белене е удар върху националните интереси и върху хората, защото те ще платят сметката - за нереализирания проект и за тока, който ще бъде в пъти по- висок. Това заяви председателят на ПГКБ Сергей Станишев по време на срещата на депутати от левицата с представители на гражданското сдружение „Аз не се отказвам от АЕЦ, а ти?". Лидерът на БСП изтъкна, че  по време на криза всички говорят, че е нужен голям инфраструктурен проект. „Имаме такъв, а правителството с фалшификации и лъжи реши проектът да бъде спрян", заяви Станишев. Той предупреди, че от един ядрен клуб лесно се излиза, но се влиза много трудно. Попитан дали това не е наокаут за България в полза на други конкуренти, Станишев потвърди и допълни, че от избора за Белене зависи дали ще бъдем високотехнологична нация.

         Според лидера на БСП има ренесанс на ядрената енергетика. „Всички разбират, че енергийните нужди на света не могат да бъдат задоволени от другите източници, особено ако се отчита цената на тока и опазването на околната среда", отбеляза Станишев. Той напомни, че ядрената енергетика произвежда енергия, която най- малко замърсява атмосферата. Неслучайно, когато ЕК одобри Белене, един от аргументите беше, че това е сериозен принос на България за намаляване на емисиите въглероден двуокис в ЕС. Наред с това, в доклада на HSBC се отбелязва, че в региона ще има нужда от повече електроенергия, има пазар за енергията от Белене и цените ще бъдат конкурентни.

„Искаме да се проведе референдум, за да може хората да кажат мнението си и управляващите да се съобразят с волята на българския народ", заяви председателят на ПГКБ. По думите му ГЕРБ ще направят всичко възможно да не допуснат референдум. Станишев напомни за горчивия опит от близкото минало, когато ДАНС обикаляше по апартаментите на хората именно заради подписка.

„Властта продължава да се заплита в казуса Белене", коментираха от гражданското сдружение. Красимир Тодоров отбеляза, че единствено БСП действа като национално отговорна партия и проявява загриженост за енергийната сигурност на България. От сдружението изчислиха, че преките щети от отказа от Белене възлиза на милиарди евро. Щетата до момента за България е 12,6 млрд.евро, заяви Ангел Гаджев. Той предупреди, че ако излезем от ядреното лоби, повече никога не можем да влезем. „Хора, които наричат Белене гьол, не могат да управляват държавата", категоричен беше Гаджев.

Сергей Станишев коментира и трагикомичния казус с хвалбите на Бойко Борисов за готовността на страната ни за Еврозоната и последвалото опровержение от Европейската централна банка. „Много поздрави на Бойко Борисов от ЕЦБ, също така специално и на господин Дянков", заяви лидерът на БСП. Той се възмути от пълното безгрижие и веселие, което цари сред управляващите.