Декларация на ПГКБ

Юни 22, 2012 Новини БСП 0 1045

ДЕКЛАРАЦИЯ   на Парламентарната група на Коалиция за България прочетена от народния представител Пенко Атанасов     Общественото мнение в България беше взривено от приетия Закон за изменение и допълнение на Закона за горите

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

на Парламентарната група на Коалиция за България

прочетена от народния представител Пенко Атанасов

 

 

Общественото мнение в България беше взривено от приетия Закон за изменение и допълнение на Закона за горите. За пореден път управляващите предпочетоха корпоративните и лични интереси пред обществените. Налагането на този закон със силата на мнозинството в парламента поставя на изпитание единството на нацията и принципите за равни права и задължения, заложен в Конституцията на Република България.

Законът за горите, предложен от Министерския съвет, е поредният лобистки и антинароден закон. В продължение на три години правителството и управляващите  от ГЕРБ провеждат политика в подкрепа на частни интереси. Келепирът за тях, за народа шоу и „светло бъдеще". То не бе Законът за собствеността и ползването на земеделските земи, Законът за тютюна и тютюневите изделия, Законът за приватизация и следприватизационен контрол, Законът за енергията от алтернативни източници, Законът за лова и опазване на дивеча, Законът за здравето (още 60 закона на тази тема). Съвсем естествено се стигна до реакции на гражданското общество срещу арогантното незачитане мнението на хората и потъпкването на техните права. Протестите на активните граждански групи не бяха организирани,  а социално мотивирани да защитят горите, като национално богатство и общонародно благо. Тяхната реакция бе срещу поредната несправедливост на властта. Вие, управляващите, не се посвенихте да посегнете  и на горите, и на бъдещето на хората. Дори им обещавате великодушно да бъдат наети за обслужващ персонал на олигарсите, на които упорито искате да подарите горите.

Този закон открито погазва обществения интерес и определено представлява нерегламентирана държавна помощ. Той отваря  безброй вратички за застрояването на горски територии и тяхното урбанизиране. Създава възможности за заграбване на държавни и общински гори и части от природни паркове и тяхното отдаване за застрояване и експлоатиране. Отдават се дългосрочно гори при изключително съмнителни изисквания и критерии, което ще доведе до обезлесяване и най-примитивно използване на горските ресурси от страна на определени добре известни бизнесмени. Така на практика ще се стигне до нови ценови рекорди за дървесината за битово и промишлено потребление.

Управляващи от ГЕРБ, когато срещнахте отпора на активни и съзнателни граждани, приложихте за пореден път тактиката на противопоставяне на една група българи срещу друга - тактиката "Разделяй и владей!". Това вероятно е особен вид „социален фракинг", а по фракингите, знаем, че сте специалисти. Така противопоставихте зърнопроизводители на тютюнопроизводители, лекари - на пациенти, съд - на прокуратура. Насаждате омраза и днес, когато България има нужда от цялата си обществена енергия за постигане на съгласие за преодоляване на тежките последици от кризата, вие разединявате българското общество. Организирахте политически контрапротести срещу справедливия гняв на хора, чиито гласове не искате да чуете. Проведохте контрапротест на пътя Е79 до Симитли в нарушение законодателството на България, без валидно издадено разрешение. Протестът беше предвождан от депутати и представители на ГЕРБ, охраняван и гарантиран от директора на РДВР - Благоевград. В последвалия контрапротест, проведен в София, използвахте и манипулирахте жителите на общините Банско, Разлог, Добринище, Сапарева баня, Дупница, Самоков, Смолян, Берковица. Излъгахте тези хора, че исканията на еколозите и президентското вето върху закона заплашват техните работни места и развитието на инфраструктурите на общините.

Промените в Закона за горите в никакъв случай не засягат инфраструктурата на тези населени места, които се урежда в Закона за защитените територии.

Министър-председателят Бойко Борисов сега се сети да търси обществено съгласие и диалог по законодателството, предлагано от Министерския съвет и приемано от неговото мнозинство в парламента - поредният популистки и лицемерен ход! Не се поколеба да използва президентското вето, за да спре собствения си закон. Така той за пореден път, подкрепен от политически безличното мнозинство на ГЕРБ, омаловажава и дискредитира парламента. Ход, породен не от желанието му да чуе народа, а защото се изплаши от народа!

Много пъти сме ставали свидетели на декларативно желание за диалог със структурите на гражданското общество, привидното им провеждане и впоследствие на пълното незачитане на различните мнения.

Ние от БСП и Коалиция за България подкрепяме протестите на защитниците на българската гора, сред които са не само еколози и природозащитници, а и много други граждани, водени от остро чувство за справедливост.

Ние сме "за" развитие на важните за икономиката и страната ни зимен туризъм и спортове.

Убедени сме, че е необходимо национална програма за развитието на този сектор. Нужни са гаранции за защита и баланс на интересите на общините, на малкия и средния бизнес.

Когато държавата предоставя ресурси, тя трябва да може да гарантира обществения интерес, като средствата, които се получават, бъдат насочени за модернизацията на инфраструктурата на тези обекти и за лесоустройствени практики.

Уважаеми български граждани, не позволявайте да бъдете лъгани и унижавани! Не се страхувайте - исканията ви са справедливи! Настоявайте те да бъдат чути и приети от управляващите! През целия процес на приемане на закона ние от Коалиция за България и Българската социалистическа партия отстоявахме тези позиции и ще продължим да го правим!