Михаил Миков: Конституционният съд доказа, че защитава социалната държава

Юни 21, 2012 Новини БСП 0 2316

  Приветстваме решението на Конституционния съд, защото той доказа, че защитава социалната държава и на първо място - защитава работниците

 

Приветстваме решението на Конституционния съд, защото той доказа, че защитава социалната държава и на първо място - защитава работниците. Така зам.-председателят на ПГКБ Михаил Миков коментира решението на КС да отмени санкционирането на работници, работещи без трудов договор. В началото на годината депутати от опозицията сезираха съда за противоконституционните промени в Кодекса на труда. „КС затвърди ролята си като защитник на социалните права на работниците - те са слабата страна в трудовите правоотношения", коментира още Михаил Миков. Според него е абсурдно да бъде наказван работникът, че отива на работа, при положение, че работодателят не трябва да допуска хора без трудов договор.

КС обяви за противоконституционен и спорния текст, свързан с промяна на представителството в Националния съвет за тристранно сътрудничество. „Нашата позиция в искането е потвърдена от КС - една такава промяна в критериите удря средните и дребните работодатели в диалога на национално равнище", каза още Миков.