Сергей Станишев в Брюксел: Имаме план, който ще изведе Европа от кризата

Юни 20, 2012 Новини БСП 0 1175

За три години управление на ГЕРБ 400 000 българи останаха без работа, хората масово обедняват, няма увеличение на доходите, икономиката е смазана

За три години управление на ГЕРБ 400 000 българи останаха без работа, хората масово обедняват, няма увеличение на доходите, икономиката е смазана. Това заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев пред български журналисти в Брюксел. Станишев отбеляза, че на фона на тази стряскаща ситуация управляващите отговарят - вижте ни, ние строим магистрали. Лидерът на БСП обаче изтъкна, че  дори и в това най- прокламирано действие на правителството, ГЕРБ не се справят по- добре от предишния кабинет. „За три години правителството на ГЕРБ е открило едва 50 км магистрали, докато ние пуснахме в експлоатация 114 км и осигурихме финансиране. Това за фактите", каза още Станишев.

Днес Сергей Станишев и председателят на ЕП Мартин Шулц обсъдиха подготовката за обща Декларация на лидерите на ПЕС с конкретни мерки за икономически растеж на ЕС. „Отдавна обсъждаме как да променим посоката, в която се движи ЕС, как да се излезе от тази спирала надолу, по която консервативните партии теглят Европа с политиката за затягане на коланите", напомни президентът на ПЕС. Той отбеляза, че в отговор на унищожителната за Европа политика на десните партии, европейските социалисти имат план за икономически растеж. Станишев разкри, че документът не само ще гарантира конкретни ресурси за инвестиции, но и ще насочва тези ресурси в ключови дейности като - създаване на работни  места, растеж и конкурентоспособност на ЕС. „Дори десните започнаха да говорят за икономически растеж, но не правят нищо конкретно. Ние предлагаме цял пакет мерки и финансови инструменти за справяне с проблемите на Европа", обясни Станишев. Той изтъкна, че един от първите сектори, който спешно се нуждае от помощ, е младежката безработица. По тази причина ПЕС настоява да се създаде европейска програма за борба с младежката безработица на стойност 10 млрд. евро. Станишев обясни още, че нуждата от промяна на социалната и икономическа политика на ЕС е основна цел и на предстоящите му работни срещи с премиера на Белгия Елио ди Рупо и с председателя на ЕС Херман ван Ромпой.