Анна Янева: Сметната палата да провери Екоравновесие

Юни 20, 2012 Новини БСП 0 898

Проблемът с бездомните кучета в Столична община през последните години придобива застрашителни размери, предупреди депутатът от ПГКБ Анна Янева от парламентарната трибуна

Проблемът с бездомните кучета в Столична община през последните години придобива застрашителни размери, предупреди депутатът от ПГКБ Анна Янева от парламентарната трибуна. С тревога тя отбеляза, че непрекъснато се увеличава броят на кучетата и тяхната агресивност. Зачестиха и случаите на ухапвания. Янева припомни за случилото се с бременната жена в Южния парк и за трагичната смърт на проф. Тачков, който почина от раните, причинени от глутница кучета. „Факт е втори смъртен случай преди няколко дни. Свидетели сме и на увеличаване на заболяванията от кучешка тения", добави депутатът от левицата. Според Анна Янева зачестяват критиките на софиянци към Екоравновесие - за безстопанственост, корупция, лош контрол, неефективно управление на приютите и кастрционните центрове. „Общинското предприятие е на бюджетна издръжка. Считаме за редно да се възложи одит от Сметната палата, с който да се види законосъобразността и ефективността на изразходваните средства", настоя народният представител.

„Хора умират, разкъсани от животни, в столицата на европейска държава. Някой трябва да отговаря за тези жертви", категоричен беше Георги Терзийски. По думите му софиянци се съмняват дали има желание да се намери решение на проблема. „Проблемът не се решава, за да има бюджет, да има кучета и пари, които да се усвояват", обобщи Терзийски.

„Защо, вие от ГЕРБ, прикривате кражбите и грабежите в Столична община? За Екоравновесие - милиони, за синя зона - милиони. Пари се събират от гражданите и по неясни пътища отиват в други предприятия", каза зам.-председателят на ПГКБ Михаил Миков. Той предложи Сметната палата да направи одит и на средствата в Центъра за градска мобилност. „Да се разгърне страницата на кражбите в Столична община и да се види за какво се харчат парите на данъкоплатците. Да се види реалната стойност на таксите за паркиране в София", добави депутатът от ПГКБ.