БСП води ГЕРБ с 3:1 в строителството на пътищата

Юни 19, 2012 Новини БСП 0 1393

  Сергей Станишев: Цветан Цветанов да си отзове провокаторите от справедливите протести     „Цветан Цветанов да си отзове провокаторите от протестите", настоя лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция в парламента

 

Сергей Станишев: Цветан Цветанов да си отзове провокаторите от справедливите протести

 

 

„Цветан Цветанов да си отзове провокаторите от протестите", настоя лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция в парламента. Той изтъкна, че се прави всичко възможно, за да се дискредитира справедливият протест на гражданите, включително чрез провокатори. Станишев добави, че само ясната позиция на опозицията и на гражданите може да спре ГЕРБ. Левицата приветства ветото на президента, но предупреди, че битката за българската гора не е приключила, а управляващите съвсем не са се отказали от идеята си. Станишев обяви, че БСП ще продължи да отстоява позицията си срещу лобисткия  Закон за горите, който обслужва икономическите интереси на приближени на ГЕРБ. Социалистите подчертаха, че искат в България да има повече писти, но това да не бъде в ущърб на държавата и на околната среда.

Депутатът от ПГКБ Димчо Михалевски определи като недопустимо държавата да призовава държавни служители да присъстват на контрапротеста цивилни. „Когато държавата започва да организира протести, значи има нещо много сбъркано", възмути се депутатът. По думите му това противоречи на уверенията на Бойко Борисов за диалог и консенсус. Михалевски предупреди и за продължаващите далавери с търговете за дървесина и за рекета върху фирми от сектора. „Оставката на Мирослав Найденов е банална тема. Проблемът е този, който го търпи", изтъкна депутатът от левицата. 

„Добре е да се припомни на Бойко Борисов, че пътното строителство е нещо различно от тортите с багери", каза още Станишев, напомняйки за безумните подаръци за рождения ден на премиера. Лидерът на БСП с ирония отбеляза и опитите на Борисов да оправдае забавянето на магистралите с костенурки, щъркели и блатни кокичета. Станишев подчерта, че още преди време БСП предупреди за некачественото строителство на Лот 2 на АМ Тракия. Тревогите на социалистите наскоро отново се потвърдиха, след като стана ясно, че част от Лот 3 на АМ Тракия ще трябва да се преасфалтира. Станишев напомни още, че АМ Люлин е оскъпена със 120 млн., при това без ясно обяснение.  Лидерът на БСП отбеляза, че Бойко Борисов държи рекорда и за най-къса магистрална отсечка, на която е правена първа копка. „Големият подвиг на кабинета изобщо не е толкова голям", коментира Станишев. Равносметката на фона на хвалбите на ГЕРБ е следната - при предишното правителство са въведени в експлоатация 114 км магистрали, засега ГЕРБ имат 50 км, а най- оптимистичните прогнози за целия им мандат са за около 200 км. „Хората обаче не пътуват само по магистрали", изтъкна Станишев. Той напомни, че предишният кабинет рехабилитира 6 900 км пътища, а при ГЕРБ в най- добрия вариант ще има 2286 км. „Разликата е три пъти", пресметна депутатът Димчо Михалевски. Той уточни, че именно сегашното правителство е най- облагодетелствано от гледа точка на заварени подготвени проекти и финансиране.

Говорителят на НС на БСП Ангел Найденов съобщи, че са обособени 25 специализирани съвета към НС, като в събота предстои и заседание на Националния съвет. ИБ на БСП днес утвърди правилата за работата си, както и разпределението на отговорниците по райони.

Диаграма 1 , Диаграма 2