Синдикалисти връчват 6072 подписа на Ивайло Калфин

  Ивайло Калфин получи днес в Брюксел петиция със 6072 подписа, събрана в България, Румъния и Австрия в подкрепа на достойни условия за труд и заплащане в ЕС

 

Ивайло Калфин получи днес в Брюксел петиция със 6072 подписа, събрана в България, Румъния и Австрия в подкрепа на достойни условия за труд и заплащане в ЕС.

Калфин беше домакин на семинар в Европейския парламент, на който бяха отчетени резултатите от финансирания от Европейската комисия проект "Достоен труд, достоен живот". Неговите участници са събрали подписите в трите държави.

Петицията призовава Европейския парламент да гарантира спазването на социалното законодателство в страните членки. Настоява се за подобряване и разширяване на социалната защита, протестира се срещу експлоатацията на работниците имигранти, както и се апелира за включване на социалните проблеми сред приоритетите на международните финансови институции.

По данни на парламента условията на труд в ЕС са се влошили в резултат от кризата и все повече работодатели притискат служителите си да се откажат от социални придобивки, за да запазят работата си. Нараства броят на хората, които работят на временни договори и без социални осигуровки, което според участниците в проекта прави по-трудни дългосрочните житейски планове, като създаването на семейство.

 

"Най-засегнати от влошаването на ситуацията на пазара на труда са младите хора и затова към тях трябва да се насочат специални усилия, не само за създаване на работни места, но за качествени работни места", заяви Ивайло Калфин пред участниците в семинара.

Той обеща, заедно с австрийската си колега Улрике Луначек (Зелени), която също получи петицията, да изпратят писма до председателя на парламентарната комисия по заетост и социални въпроси Перванш Берез, до комисаря по социалните въпроси Ласло Андор и до българския социален министър Тотю Младенов, за да ги запознае с исканията на подписалите петицията. Калфин ще предложи на Европейския парламент да бъде изготвен доклад за условията за труд в ЕС.

Тригодишният европейски проект "Достоен труд, достоен живот", който у нас беше изпълняван от Балканския институт  по труда и социалната политика и КТ "Подкрепа", целеше да повиши информираността на синдикалните членове за техните права и задължения и така да улесни социалния диалог. По данни на института у нас са обучени синдикалисти от 12 предприятия от леката промишленост, секторът с най-лоши условия на труд у нас, и са осъществени над 300 срещи с представители на работници, работодатели, бюрата на труда и неправителствени организации.

Албена Савова, която участва в семинара, сподели, че информацията за социалното законодателство в България, е позволила на синдикатът и собствениците на фабриката за производство на мебели да се договорят за по-добри условия за труд на служителите.