Ивайло Калфин: България трябва да отложи влизането си в за Шенген

  Българското правителство трябва да отложи влизането на страната ни в Шенген, заяви днес Ивайло Калфин, призовавайки кабинета да промени позицията си

 

Българското правителство трябва да отложи влизането на страната ни в Шенген, заяви днес Ивайло Калфин, призовавайки кабинета да промени позицията си.

Калфин предупреди, че решението на вътрешните министри на ЕС да превърнат Шенген от европейска политика в междуправителствено споразумение, при което всяка страна може да затваря едностранно границите си, не е в интерес на България.

"Ако бъде възможно всяка държава по всяко време да може да възстанови проверките по границите си, ние като страна - външна граница на съюза, може да се озовем с много емигранти които са тръгнали за ЕС и са стигнали до България", поясни Калфин.

Евродепутатът и бивш външен министър предупреди, че това ще бъде изключително скъпо за страната и ще увеличи рисковете за нейната сигурност. Затова Калфин предлага на правителството да отложи влизането си в шенгенското споразумение докато Съдът на Европейския съюз се произнесе по жалбата, която Европейският парламент ще подаде срещу решението на Съвета на вътрешните министри от ЕС.

Вижте видео http://youtu.be/TRVYqEp6DgU

"Ние ще съдим Съвета за това решение, защото смятаме че то противоречи на договора на ЕС и се поддава на крайно дясната вълна в Европа на създаване на настроения срещу емигрантите и свободното движение. Такава политика няма да доведе и никога не е водила до нищо добро в Европа", заяви евродепутатът. Той добави, че България трябва да продължи да се стреми към членството, но да изчака разрешаването на институционалните спорове.

"Шенген е общ ангажимент към опазването на границите, към имиграционната политика в ЕС и за България е важно това да остане така, защото тя е външна граница на ЕС. Това, което решиха вътрешните министри, на практика означава национализиране на Шенген. То автоматично би трябвало да изключи европейските институции - парламентът, комисията, но да включи във вземането на решения страни, които не са членки на споразумението", предупреди Калфин, добавяйки, че решението ще върне много национални функции, отпреди създаването на Шенгенското споразумение, включително за въвеждане на граничен контрол от отделна страна членка.

Европейският парламент реагира остро на поведението на Съвета и реши да блокира всички преговори по реформата на шенгенската политика, замразявайки работата по докладите, които се обсъждат в момента.