Сергей Станишев: Отговорност на БСП е да направи промяна и да свали ГЕРБ от власт

Юни 16, 2012 Новини БСП 0 956

Днес реалността в България е далече от идеалите на възрожденците и на Димитър Благоев

Днес реалността в България е далече от идеалите на възрожденците и на Димитър Благоев. С тези думи лидерът на БСП Сергей Станишев се обърна към социалистите, които по традиция се събраха пред къщата-музей на Благоев, за да отдадат своята почит и признателност към Дядото. „Когато се събираме пред дома на Дядото, ние гледаме не само към миналото. Ние сме длъжни пред неговата памет и дело да даваме отговори и алтернативи за днешния ден и перспектива за утрешния ден на нашата страна", добави Станишев. Той изтъкна, че днес мисията на българските социалисти е не просто да се борят за победа на изборите. „Имаме отговорност пред цялата държава и пред всички хора - да направим промяна, да свалим ГЕРБ от власт", каза лидерът на БСП. Той беше категоричен, че не трябва да се допуска втори мандат на ГЕРБ, защото това ще бъде катастрофа за страната, няма да остане нищо - нито от икономиката, нито от държавността.

Станишев напомни митинга на БСП в Банкя преди изборите 2009г., когато левицата искаше да предупреди хората, че идва власт, която е опасна и която не е в техен интерес. „Това пролича още преди изборите", отбеляза Станишев и напомни за мутрите, които нахлуха на митинга, за изплашените деца, които станаха свидетели на псувните и заплахите. „След близо три години управление на ГЕРБ резултатите са налице - масова мизерия, смазана икономика, приватизирана държава", заяви лидерът на БСП. По думите му държавата се приватизира от една групировка, която разглежда България и гражданите като своя собственост. „Тази реалност не е това, което очакваха дори хората, които гласуваха за ГЕРБ", добави Станишев. По думите му днес в България имаме олигархична държава, в която властта е концентрирана в ръцете на малцина. Имаме икономика, която е монополистична и във всеки закон личат икономическите интереси на хората, близки до ГЕРБ. „Законът за горите е ясен пример за това - когато гигантски държавен ресурс се дава на няколко фирми безвъзмездно, без защита на интересите на гражданите, без защита на държавния интерес. Такива закони са над 60", напомни Станишев.

Председателят на БСП изтъкна, че след Конгреса партията излезе единна и спокойна. Станишев подчерта, че БСП има ясна политика - която защитава демокрацията и правата на хората, която е подчертано лява и цели възстановяване на справедливостта и излизане от коловозите на прехода. „Политика, която има визия за възраждане на икономиката и има ясна социална ангажираност към всеки в България", добави лидерът на социалистите. „Убеден съм, че наша победа на изборите ще бъде най-добрият подарък за това, което е правил Димитър Благоев", каза още Станишев.

„Трябва да се сложи край на това грабителско управление", категоричен беше Александър Радославов. Георги Божинов напомни за огромното недоволство сред българите, предизвикано от Закона за горите. Според Божинов ясно личи паниката на управляващите заради хората, които излязоха на справедлив протест. Личи колко безпомощни са ГЕРБ и как се страхуват от протеста на младежите.

Сергей Станишев и председателят на ГС на БСП-София Анна Янева раздадоха партийните членски карти на новоприети млади социалисти. Хората се подписваха и в подписката за референдум за АЕЦ Белене.