БСП ще внесе Закона за горите в Конституционния съд, ако президентът не наложи вето

Юни 15, 2012 Новини БСП 0 1120

ГЕРБ отваря широка порта за строеж на какво ли не и за изсичане на българските гори, при това без държавата да получи каквото и да било възмездие и средства от тази дейност

ГЕРБ отваря широка порта за строеж на какво ли не и за изсичане на българските гори, при това без държавата да получи каквото и да било възмездие и средства от тази дейност. Това заяви председателят на БСП и ПГКБ Сергей Станишев на брифинг в парламента по повод скандалния Закон за горите, който е един от десетките лобистки закона, приети от ГЕРБ. Според лидера на БСП президентът Плевнелиев е длъжен да реагира и да наложи вето. Ако Плевнелиев не наложи вето, първата стъпка на БСП ще бъде да внесе закона в Конституционния съд. Станишев предупреди и за втората стъпка на социалистите по отношение на закона: „Тъй като това е държавна помощ, заминава за Брюксел".

Председателят на ПГКБ напомни, че досега, от 1997г. в Закона за горите беше защитен държавният и обществен интерес, в това число опазването на българските гори. Промяната на предназначението изискваше много действия, инвестиции и плащане на държавата. Станишев даде пример, че само промяната на предназначението за изграждане на средна по размер писта е изисквало 10 млн.лв., които влизат в държавния бюджет. Сега по същество безвъзмездно се предоставя държавен ресурс, улесняват се интересите на частните собственици и се дава възможност да се строят сгради - ловностопански и горскостопански, без промяна на предназначението. Станишев отбеляза, че докато Бойко Борисов твърди, че всичко е в интерес на скиорите, през зимния сезон, който отмина, съоръженията на Витоша не работиха. Според лидера на БСП сме свидетели на продължение на политиката на Бойко Борисов от времето, когато беше кмет.

„Явно е, че Борисов финализира ефектите от една приватизационна сделка, която е започнал в предишна позиция като кмет", коментира зам.-председателят на ПГКБ Михаил Миков. Той определи като абсурдно положението, при което ползвателят да добива и да ползва дървесина, без да заплаща нищо за нея. „Освен, че на копчето ще се зашие балтон, ще се добавят и други аксесоари", каза депутатът. Той подчерта, че в закона има и други противоконституционни решения. „Абсурдно е да се мисли, че само министърът на земеделието може да готви проекти, свързани с горите", даде пример Миков. Той постави въпроса и за безконтролния добив от малките участъци гори. „Могат да се изсичат гори до 20 декара без горскостопански план", поясни Петър Курумбашев. Той предупреди, че ще могат да се изграждат всякакви съоръжения. „Може да построите стадион „Васил Левски" на финала на една ски писта", изтъкна депутатът и добави - „Този закон отменя смисъла на регулацията". Димчо Михалевски даде друг пример: ако инвеститор иска да изгради санаториум във вископланинската част на горите, ще трябва да плати няколко милиона за промяна на предназначението. Ако някой иска на същия терен да построи ски писта, няма да плати.

Депутатите от левицата изразиха позицията си и по отношение на Закона за съдебната власт и ветото на президента. „Ветото на президента Плевнелиев е доста нелепо", коментира Сергей Станишев. Той изтъкна, че единственото, върху което Плевнелиев наложи вето, е възможността след приключване на мандата на членовете на ВСС и Инспектората да заемат позиции, каквито са заемали или по- високи. „Смятаме неговата позиция за несправедлива, защото хора, които са управлявали и контролирали съдебната система, ги връщат в първи клас. Ние ще се противопоставим на това вето. Има много по- сериозни текстове, които изискват неговата позиция", заяви Станишев.

Според Михаил Миков ако президентът искрено искаше да се подобрят нещата, би трябвало да наложи вето върху текста за представителността, която дава възможност 30% от присъстващите делегатското събрание да избират органи. „Президентът трябваше да заяви позиция за въпроса кой ВСС да избира", добави депутатът от левицата. Според Миков прави впечатление, че премиерът за пореден път не се съобразява с независимостта на съдебната власт. „Очевидно Бойко Борисов разчита на един удобен ВСС, който да избере подобен главен прокурор", коментира зам.-председателят на ПГКБ.