Декларация на ПГКБ

Юни 15, 2012 Новини БСП 0 1518

ДЕКЛАРАЦИЯ   на Парламентарната група на Коалиция за България прочетена от народния представител Петър Димитров   Да се повишават цените на тока, на газа, на парното, на водата всяко тримесечие при управлението на ГЕРБ стана традиция

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

на Парламентарната група на Коалиция за България

прочетена от народния представител Петър Димитров

 

Да се повишават цените на тока, на газа, на парното, на водата всяко тримесечие при управлението на ГЕРБ стана традиция. В началото на тримесечието нервите на българите най-напред се опъват до краен предел с непосилни искания от дружествата към регулатора за увеличаване на цените в пъти над реалното, след това регулаторът играе ролята на „добрия" Дядо Коледа и смекчава увеличението. В крайна сметка всички цени растат неудържимо. Благодарение на вашите тримесечни уж „намалявания" на цените и в чест на тригодишното управление на ГЕРБ на 1 юли тази година ще „честваме" 100% увеличение на цената на газа! Всичко това в условията на замразени доходи, удвоена безработица, тотално обедняване.

 

В тази връзка ние питаме управляващите:

 

1.      Защо газът поскъпва, след като щеше да поевтинява? В продължение на няколко месеца правителството се хвали, че се е договорило с Русия за намаляване на цената на газа с 11,1% до края на тази година, при това със задна дата - от 1 април 2012 г., а сега на българите се сервира шоково увеличение! Това самохвалство не е вчера! Щяхте да намалите цената поне с 30% заради собствения добив в Черно море. После щяхте да обявите драматично намаление на цената, заради ново митично находище на газ. Вместо това - за три години управление на ГЕРБ цената на газа нарасна 2 пъти! Стана очевидно, че министърът на енергетиката никога през живота си не е виждал международни договори и не знае, че те влизат в сила само ако са подписани официално. Къде ви е подписаният договор за намаляване на цената с 11% от 1 април 2012 г., господин Добрев? На кого се готвите да се жалвате за неизпълнението на този неподписан договор? На международния арменски арбитраж или, както казва народът,  директно на арменския поп. Два пъти ходихте в Москва, за да „договаряте" това намаление. Къде ви е договорът, г-н министър? Както е известно, Москва не вярва на сълзи. На хвалби още по-малко! Истината е пределно проста: няма такъв договор с Газпром! Реално няма намаление! Затова цената продължава да расте и всички приказки за намаление със задна дата са просто нагла манипулация. Вие лъжете, но българите трябва да плащат газа по реалните цени, а не според вашите лъжи!

За да изглеждате героично решихте да обвържете цената на газа с договорките по „Южен поток" - „Докато има отворени въпроси по „Южен поток" , може да се случи ситуацията с „Белене" - в един момент да не успеем да приключим с отворените въпроси", заяви министър Добрев. Какви са гаранциите, че до края на 2012 г. ще успеете да приключите с отворените въпроси по „Южен поток", г-н министър? Нали три години твърдяхте, че всеки българо-руски проект е сам за себе си и няма връзка с другите? Нали отказът от „Бургас-Александруполис" и „Белене" нямаше връзка с цената на руския газ? Нали преговорите по „Южен поток" нямаха връзка с цената на газа? Нали в продължение на 3 години вие се подигравахте с Русия, а сега сте изненадани, че Русия се подиграва с вас! Защото същата тази Русия от началото на годината намали цената на руския газ с 15% за европейските си клиенти, но без България. Намали я не от добри чувства или състрадание, а защото цената на газа на международните пазари падна и Русия започна да губи пазари. Но случаят с България не е такъв. Защото другите европейски държави имат алтернативи, а България няма. А няма защото за 3г. управление не успяхте да изградите нито една системна връзка с нашите съседи, не направихте нищо за изграждане на терминал за втечнен газ, не разширихте хранилището в Чирен, не осигурихте алтернативни доставки отникъде! След три години управление на ГЕРБ страната е в същата и дори в по-тежка ситуация от онази през януари 2009г. Заради вашата безхаберност, некадърност и обикновен мързел! Вие сте вредни за България не защото лъжете, а защото не можете да направите нищо за енергийната независимост и сигурност на страната! И сега вашата некадърност се плаща от българите!

Малка илюстрация за министерската „компетентност". Пред медиите министър Добрев заяви, че „формулите за газа са заложени на 18.12.2006 г., че още тогава е определена формулата за цената"! Четете договорите, г-н министър! Договорите и правилата за газа са направени през 1998 г., а договорът от 2006 г. регламентира стъпките за доближаване на тази цена до пазарната. Именно благодарение на този договор и през тази година цената да газа за България продължава да е по-ниска от пазарната. Добре е, преди да коментирате, да прочетете договорите, г-н министър!

Министърът на енергетиката лансира изключителната идея да се либерализира пазарът на газ и да се даде възможност на „други компании да доставят газ за България! Тази конкуренция щяла да намали цените на газа и нямало да има значение на какви цени е подписал „Булгаргаз", защото, цитирам - „ако не е подписал на добри цени ...просто „Булгаргаз" няма да доставя газ, ще го доставят други фирми и по-евтино". Браво, господин министър! Това прозрение е епохално! Като имате предвид, че на входа на българската газопреносна мрежа влиза само една тръба - тази от Газпром, конкуренцията очевидно ще е „жестока" - посредниците ще се състезават кой да продава по-евтино руския газ. А най-евтин газ естествено ще предлага собственикът на газа - Газпром! Това със сигурност предрешава фалита на „Булгаргаз", а цената, по която ще продава същият, вече абсолютен монополист, владеещ и входа и изхода на тръбата, ще зависи само от това, колко пари могат да се смъкнат от българския потребител. Тази „конкуренция" ще бъде за възможно най-висока монополна цена, а не за нейното намаляване! Бог да пази България от подобна либерализация!

 

2.      Защо расте цената на тока? При положение, че доходите са замразени, че цените на производството падат заради кризата, че пада цената на петрола? Защо? Обяснявате всичко със скъпата зелена енергия и лошата тройна коалиция, която допуснала милиардни инвестиции във ВЕИ. Очевидно сте забравили, че управлявате вече три години и можехте да се откажете от преференциалните цени за зелена енергия и да преминете към пазарна конкуренция между производителите. Да, ама не! По две причини:

a.     Така ще достигнете европейската цел за България от 16% ВЕИ на кукуво лято! А няма как хем да членуваме в ЕС, хем да не изпълняваме европейските цели!

b.    Ще лъсне простата истина, че българите имат електроенергия на достъпна цена благодарение на АЕЦ „Козлодуй" и ако „Козлодуй" започне да продава не на регулирана, а на пазарна цена, тя ще бъде недостъпна за мнозинството семейства! И тогава същите тези българи ще ви питат - защо искате 7 блок на „Козлодуй" да бъде частен, което означава цялата АЕЦ да стане частна! Защо искате двата нови блока в ТЕЦ2 на „Марица-изток" да бъдат частни и цялата ТЕЦ2 да стане частна? Защо пуснахте мълвата, че има частен инвеститор за „Белене", който може да си го направи и да си продава тока по каквато иска цена? Защо не кажете на българите какви ще бъдат цените, ако тези проекти са наистина частни?

 

3.     Покрай шума около цените на газа и тока отново беше надута вувузелата за „Белене". Министър Добрев увери, че 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй" няма да е по-скъп от „Белене". Уверява, че един блок няма да е по-скъп от два блока. В същото време министърът признава, че няма никакви разчети, анализи, цена и накрая казва: „За този един блок ще платим по-малко, отколкото за два блока в „Белене". Голяма смешка! Но смешките не свършват дотук. Оказа се, че вече сте предложили на „Росатом" да участва в изграждането на 7 блок в „Козлодуй" - без цена, без търг, без срокове за изграждане! Не е ясно точно кой е предложил на „Росатам", какво точно е предложил, кой ще плати тази сметка, каква ще бъде цената на електроенергията? Кой и с какви пари ще участва от българска страна в проекта и изобщо ще участва ли.

 

Ядрените комици на ГЕРБ надминаха комиците от всяка актьорска група  в България!

 

Такова е цялото ви управление: арогантна некомпетентност, вопиюща глупост, съсипване и на хората, и на националните интереси!