Сергей Станишев: Управляващите срамят България

Юни 14, 2012 Новини БСП 0 1432

Не аз срамя България, а правителството, което проведе изборите по един скандален и безпрецедентен начин

Не аз срамя България, а правителството, което проведе изборите по един скандален и безпрецедентен начин. Със страх, насилие, полицейщина и фалшификация на резултатите - така се печелят изборите от ГЕРБ. Това заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев, след като вчера в Страсбург беше представен филм за колосалните изборните манипулации миналата година. Филмът показва част от фактите и историите, които се случиха през есента на 2011г., а Бойко Борисов едва успя само гузно да коментира - голяма работа. „Премиерът дълбоко се заблуждава, че не е важно, че филмът е представен в Европейския парламент. Европа ясно вижда подобни явления", коментира Станишев. Той беше категоричен, че манипулациите няма да спрат желанието на българските граждани да избират свободно и техният глас да бъде преброен честно. „Очевидно обаче ГЕРБ нямат намерение да променят начина, по който са печелили избори и ще продължат да развиват технологията за манипулация на изборите", отбеляза лидерът на социалистите.

Станишев заяви, че нищо няма да спре БСП да отстоява честни и свободни избори. Той обяви, че левицата ще проведе разговори с всички демократични партии за промени в изборното законодателство и за гарантиране на честно преброяване на вота на гражданите. „Защото не искаме да бъдем африканска или средноазиатска държава, собственост на един човек", аргументира се Станишев. По думите му режимът на ГЕРБ става все по- тоталитарен. „Вече имаме първа частна държава", добави лидерът на БСП. Според него поредното доказателство е вчерашният рожден ден на Бойко Борисов. „Вече сме за смях пред цяла Европа", коментира със съжаление Станишев абсурдните подаръци от клакьорите на Бойко Борисов, сред които телето на Цветанов,  кирка с панделка и торта-магистрала със захарен валяк. Според лидера на БСП подобно отбелязване на рожден ден не е имало и при Тодор Живков. „В Европа това изглежда смехотворно", категоричен беше президентът на ПЕС.

Станишев изтъкна, че управляващите живеят в свят, който е в контраст с живота на българина. „Вчерашният ден даде още едно доказателство за това", добави лидерът на БСП. Той напомни, че управляващите предоставиха огромен ресурс на свои приближени чрез Закона за горите. „Това предизвика справедливия протест на млади хора, които искат страната им да е зелена и чиста", добави Станишев. По думите му вместо да спре този безобразен закон и да разговаря с еколозите, Бойко Борисов им прати жандармерия, за да ги арестува. „Това показва огромната пропаст между управляващите и хората", коментира Станишев.