ПГКБ настоява президентът да се произнесе по Закона за горите

Юни 14, 2012 Новини БСП 0 1243

  Коалиция за България очаква среща с президента Росен Плевнелиев, за да изложи пред него мотивите си за вето върху приетите промени в Закона за горите, каза депутатът от ПГКБ Димчо Михалевски на брифинг в парламента

 

Коалиция за България очаква среща с президента Росен Плевнелиев, за да изложи пред него мотивите си за вето върху приетите промени в Закона за горите, каза депутатът от ПГКБ Димчо Михалевски на брифинг в парламента. По думите на депутата Коалиция за България има всички основания да сезира Конституционния съд, но ще даде шанс на президента да се произнесе по законопроекта, който беше отхвърлен от всички парламентарни групи, с изключение на ГЕРБ. „Даваме шанс президента да упражни своето право и да даде шанс на мнозинството от ГЕРБ да преосмислят вчерашното си антиконституционно действие. Искаме среща с него още днес", категоричен бе Димчо Михалевски.

В подкрепа на думите си Михалевски даде за пример конкретни поправки в Закона за горите, с които се нарушава чл.21, ал. 2 от Конституцията, според който обработваемата земя може да използва само за земеделски цели и само в изключителни случаи да се променя предназначението й.

Депутатът от ПГКБ Петър Курумбашев отбеляза, че със сигурност желаещите да сезират КС депутати ще бъдат много повече от необходимите 48. „Опасявам се, че ще съберем много повече от 48 подписа и този път това ще бъдат хора от четири различни парламентарни групи с изключение на ГЕРБ. Ако президентът не реагира, освен сезирайки КС ще сезираме и ЕК за нерегламентирана държавна помощ", категоричен бе депутатът.

Курумбашев разкритикува управляващите заради отношението им към протестиращите. „Според ГЕРБ вчера е имало група от шестима  протестиращи, от които са арестувани 12 човека. Това е една почти невероятна ефективност от страна на българската полиция", отбеляза още Петър Курумбашев.

В подкрепа на протестиращите се изказа и депутатът от ПГКБ Пенко Атанасов, според когото промените в Закона за горите не само нарушават текстове от Конституцията, но и общностното право на ЕС. „На практика говорим за нерегламентирана държавна помощ и подарък за лица, близки до премиера в размер на стотици милиони лева", разкри Пенко Атанасов. Той счита, че с приемането на тези поправки е свършил театърът за добрия премиер и лошите министри. „Просто този законопроект беше един огромен подарък за рожденият ден на премиера от страна на парламентарната група на ГЕРБ", заключи депутатът от левицата.