Декларация на ПГКБ

Юни 14, 2012 Новини БСП 0 1498

ДЕКЛАРАЦИЯ  на Парламентарната група на Коалиция за България прочетена от народния представител Драгомир Стойнев            Изминаха близо два месеца, откакто в публичното пространство бе лансирана поредната екстравагантна идея на правителството - преместването на структури на държавната администрация от столицата в други големи градове на територията на страната

ДЕКЛАРАЦИЯ 

на Парламентарната група на Коалиция за България

прочетена от народния представител Драгомир Стойнев

 

         Изминаха близо два месеца, откакто в публичното пространство бе лансирана поредната екстравагантна идея на правителството - преместването на структури на държавната администрация от столицата в други големи градове на територията на страната.

         Представена с гръмкото име „децентрализация", за всички стана ясно, че това е поредният опит на правителството да измести фокуса на медийното и общественото внимание от темите, които наистина заслужават внимание - икономическият растеж, сривът в заетостта, бедността, безработицата, сигурността на гражданите, корупцията.

         Онези, които поне малко са запознати с процеса на децентрализацията, посрещнаха със снизходителна усмивка тези идеи. За всички нас не подлежи на съмнение, че преместването на една административна структура от едно населено място в друго не е нищо друго освен едно елементарно преместване, и в никакъв случай не можем да говорим за „децентрализация". Управляващите разглеждат административната реформа единствено като съкращаване на структури в отделните области на страната.

         Но има хора, за които постоянните и устойчиви медийни идеи не предизвикват снизходителни усмивки, а  напротив - дълбоко притеснение и несигурност за бъдещето.

         Сигурно се досещате за кои хора става дума - това са държавните служители, чиито професионален път е заложен на картата на непремерените действия на правителството.

         Конкретен израз на това безпокойство е писмото, подписано от близо 650 служители на Централното митническо управление и Централното управление на Националната агенция по приходите по повод лансираната идея за преместването им в град Русе и град Велико Търново. Писмото е насочено към стоящите най-високо в йерархията на държавното управление - председателя на Народното събрание, министър-председателя на Република България, финансовия министър и Омбудсмана на Република България. Това писмо е адресирано и до мен. За съжаление никой не пожела да се срещне с тези хора. Аз ги приех преди една седмица и те споделиха с мен своите притеснения относно бъдещата „реформа".

         В това писмо, подписано между другото от около 90% от служителите на тези административни структури, с ясни аргументи и категорични доводи се разбива идеята за преместването им в град Русе и град Велико Търново, но и идеята за администрацията и административната реформа по принцип.

         От писмото става ясно, че преместването няма да доведе до желаните ефекти за снижаване на разходите за администрация, няма да бъдат преодолени дисбалансите в икономическото развитие на страната.

         Напротив, неимоверно ще се усложни координацията както в рамките на съответните административни структури, така и с външните ни партньори в лицето на Европейската комисия и Съвета на Европейския съюз. Ще бъде създаден реален риск от влошаване на резултатите от работата на Централното митническо управление и Националната агенция по приходите. Няма да са налице необходимите условия от гледна точка на оборудване и апаратура, които да позволят качествено изпълнение на дейността на служителите. Ще бъдат създадени предпоставки за влошаване условията на труд на митническите и данъчните служители, защото новите сгради, в които те ще бъдат настанени, няма да отговарят на съвременните изисквания.

         Вместо намаление на разходите за издръжка, преместването ще доведе до многократно увеличение на нужните финансови средства. То ще дойде не от друго, а от необходимостта да се направят разходи, които вече веднъж са правени при настаняването на служителите в сградите, в които те в момента работят. Говорим за основни и текущи ремонти, закупуване на оборудване, обзавеждане, специализирана апаратура, офис техника.

         До изграждане на структури, които ще предоставят услуги със сходно и дори по-високо качество, ще се затрудни сериозно стопанската дейност на фирмите, които в момента ползват услугите на Централното митническо управление и Централното управление на Националната агенция по приходите. Ще се затрудни и достъпът до качествени услуги и за обикновените граждани.

         И не на последно място, едно такова преместване би нанесло огромна травма на държавните служители и техните семейства. Мнозина държавни служители най-вероятно ще загубят работата си, защото няма да искат да жертват своя и начина на живот на своите деца, близки и роднини. Другите, които все пак ще решат да се преместят, ще го направят от страх да не загубят работата си. Но открити тогава остават въпросите дали техните съпруги или съпруги ще успеят да намерят работа в другите населени места, дали тази работа ще е със същото ниво на заплащане, кой ще гарантира, че техните деца ще могат да посещават училище с поне същото качество на образованието?

         Това са въпроси, които нямат отговор и на които правителството очевидно отказва да отговори. Това са въпроси, които по недвусмислен начин показват, че идеята за преместването на административните структури извън София е един социален експеримент, който не почива на рационални основи. Това е поредната медийна акция на правителството, поредната симулация на административни реформи. 

         Да, но в резултат от такива действия на риск са изложени човешки съдби и кариери. Примерът на служителите от Централното митническо управление и Централното управление на Националната агенция по приходите ясно го доказва. Но вие също така ясно сте доказали, че не се интересувате и от съдбата на хората в Република България. Затова ще се опитам да ви омилостивя с факта, че ако вие разбиете тези структури- подлагате на риск приходната част на бюджета. Може би това е основен довод да смекчи прословутата ви реформа.

         Във връзка с това, Парламентарната група на Коалиция за България остро осъжда поведението на правителството и настоява:

 

1.      Правителството да се откаже от идеята си да премества Централното митническо управление от град София в град Русе и Централното управление на Националната агенция по приходите от град София в град Велико Търново.

 

Ако вие обаче все още сте настоятелни и не се вслушате в нашите доводи и не се вслушате в доводите на държавните служители Коалиция за България ще настоява в срок от две седмици, правителството да представи за обсъждане в Народното събрание ясна концепция за планираните от него премествания на структури на държавната администрация, план за действие с ясни срокове и оценка на въздействието. В концепцията да се включат всички, а не част от структурите на държавната администрация, за които има идеи за преместване.

 

2.      Концепцията и планът за действие да бъдат обсъдени с организациите на бизнеса, синдикатите и организираното гражданско общество. Защото, както многократно е заявявано, основният смисъл зад тези действия е подобряването на административното обслужване. Поради това, както приляга на една демократична и правова държава, такива мащабни идеи трябва да бъдат предварително консултирани със заинтересованите лица и групи - с ползвателите на административни услуги.