ПГКБ ще иска анкетна комисия да проучи случаите с използването на информация от СРС за политически цели

Юни 13, 2012 Новини БСП 0 1307

Следващата седмица ПГКБ ще внесе проект за създаване на парламентарна анкетна комисия, която да се занимае с проучване на случаите за използване и разпространяване на информация, придобита със СРС, за политически цели

Следващата седмица ПГКБ ще внесе проект за създаване на парламентарна анкетна комисия, която да се занимае с проучване на случаите за използване и разпространяване на информация, придобита със СРС, за политически цели. Това обяви зам.-председателят на ПГКБ и говорител на НС на БСП Ангел Найденов в Народното събрание. Той отбеляза, че зачестяват случаите на услужливо ползване на информация, придобита от законни или не толкова законни СРС и на информация, подбрана от разсекретени веществени доказателствени средства. „Това се превръща в основен похват, единствено от политическа целесъобразност - за злепоставяне на политическия опонент. Категорично се противопоставяме на подобни похвати в политическата битка", категоричен беше депутатът от левицата.

Ангел Найденов обяви още, че ПГКБ изпраща писмо до главния прокурор. „Молим главният прокурор да ни информира дали има основание и доказателства да се свързват имена на дейци от БСП с Йосич и групата на „Килърите", поясни депутатът. Социалистите искат и информация от разсекретените веществени доказателства и свидетелските показания. Найденов напомни за последния случай с интервю на един от свидетелите по делото „Килърите". „Много повече вярваме на думите на нашите колеги Кирил Добрев и Младен Червеняков, отколкото на който и да е от свидетелите по делото", заяви говорителят на БСП.

„Ще защитаваме и защитаваме в случаите на несправедливо обвинение името, реномето и авторитета на партията си. Ще защитаваме и сме защитавали хора, свързани с БСП, които се превръщат в мишена на политически атаки. Ще се противопоставяме, когато насреща си имаме политическа злоба и омраза", каза Ангел Найденов. Той изтъкна, че левицата винаги е реагирала остро и се е противопоставяла на ползването на име на партия или на политическа подкрепа като чадър срещу правосъдието за защита или оневиняване на доказано виновни лица. „Приемали сме хладнокръвно и разследване, и дела, и обвинения. Намирали сме начини да потърсим отговорност или да се разграничим, когато има основания и доказателства. Когато ги няма, а има само внушения и аргументи, ползвани единствено от политическа целесъобразност, ние се противопоставяме", категоричен беше Ангел Найденов.