Кристиан Вигенин иска гъвкаво отпускане на средства за бедствия от Европейския фонд за солидарност

  Евродепутатът Кристиан Вигенин и колегите му от българската делегация от групата на S&D в Европарламента поискаха промени в правилата за използване на Европейския фонд за солидарност, които да го направят по-гъвкав и полезен при бедствия от по-ограничен мащаб

 

Евродепутатът Кристиан Вигенин и колегите му от българската делегация от групата на S&D в Европарламента поискаха промени в правилата за използване на Европейския фонд за солидарност, които да го направят по-гъвкав и полезен при бедствия от по-ограничен мащаб. Щетите от земетресението в Перник са в размер, който не дава възможност да се иска европейска помощ при сегашните правила, но за страна като България те представляват огромно предизвикателство. „Трябва да се помисли за възможности при определени условия Фондът за солидарност да бъде използван в случаи като в Перник и региона, включително да може да се използват авансово средства, които впоследствие да бъдат възстановявани, дори под формата на заем. Смисълът е животът на хората да се нормализира бързо, а не да чакат с години, докато възможностите на държавния бюджет позволят щетите да бъдат напълно отстранени"- изтъкна Вигенин. В отговор Кристалина Георгиева изрази скептицизъм за възможността фондът да бъде използван при бедствия, чиито размер не надхвърля 0,6% от БВП на съответната страна. Тя обаче поиска подкрепата на българските депутати до 10% от предвидените в него средства да могат да бъдат предоставяни авансово на засегнатите страни.

 „Правителствата трябва да имат стратегия за политиката, която водят в ЕС, но българското правителство не е такова", каза евродепутатът Кристиан Вигенин на среща с журналисти в ЕП в Страсбург. Според него политиката на България в ЕС ще се промени след парламентарните избори през 2013 година, ако БСП спечели изборите. Евродепутатът изтъкна, че филмът, който ще бъде показан днес „Как се печелят избори в България", е опит проблемите в България да бъдат показани, за да се получи политическа подкрепа „Нужна е външна подкрепа срещу това, което се случи в България през 2011г", допълни той. Вигенин напомни, че освен изборните манипулации и фалшификации, в България има и други важни проблеми- системното нарушаване на човешките права, продължаващото полицейското насилие, ограничената свобода на медиите.

         Кристиан Вигенин представи пред журналистите  отчет за работата си. Той  председателства  работна група на ПЕС по въпросите на разширяване на европейското пространство към Западните Балкани.  В рамките на политиката на съседство на ЕС за Източните съседи бе учредена Парламентарна асамблея Евронест, в която евродепутатът е съпредседател. Евронест представлява  платформа за междупарламентарно сътрудничество на ЕП с парламентите на страните от Източното партньорство-Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна. Вигенин е и един от инициаторите, написали „Манифест за европейска лява алтернатива". Специално място в отчета на евродепутата Вигенин е намерила и работата му като член на работна група на S&D в ЕП за Южното Средиземноморие с ресор Египет. В момента той  е докладчик на ЕП  в Комисията за нов Регламент за Инструмента за предприсъединителна помощ  за финансиране на политиката за разширяване. Той е внесъл предложение да бъде увеличена помощта за трансгранично сътрудничество със страни- членки на ЕС от 3% на 7%.  Това ще е допълнителна възможност за България, която е съседна на три страни- кандидатки за членство и би могла да реализира съвместно с тях повече мащабни проекти.