Ивайло Калфин: Европейският парламент няма да приеме намаление на бюджета на ЕС

  Европейският парламент е непреклонен и няма да приеме намаляване на бюджета на ЕС за 2014-2020 г

 

Европейският парламент е непреклонен и няма да приеме намаляване на бюджета на ЕС за 2014-2020 г.

Това заявиха пред министрите на външните работи на Общността докладчиците на парламента по дългосрочния бюджет Ивайло Калфин и Раймер Бьоге. Те участваха днес в неформалния съвет по общи въпроси в датския град Хорсенс, където министрите дискутират бъдещото финансиране на съюза.

"За много страни европейският бюджет е единственият инструмент за публични инвестиции в кризисните времена и затова не можем да позволим той да бъде намаляван", заяви Калфин.

Той посочи, че в Унгария и Прибалтийските държави европейските средства представляват 97 на сто от всички публични инвестиции, а в Полша - 52 на сто от тях. За България над 90 на сто инвестициите идват през европейските фондове. С тях се строят пътища, пречиствателни централи, метрото, заяви Калфин.

Държавите нетни платци настояват като антикризисна мярка европейският бюджет за 2014-2020 г. да бъде намален поне със 100 милиарда евро спрямо предложения от Европейската комисия проект за общи разходи в размер на 1,025 трилиона евро.

Двамата докладчици увериха страните членки, че Европейският парламент е готов да започне преговори по съвместното вземане на решение за бюджета - нова процедура, въведена по силата на Лисабонския договор. Чрез нея правата на парламента се увеличават и той има право да блокира преговорите и да наложи вето на бюджета.

Европейският парламент ще дебатира бюджета за 2014-2020 г. в сряда по време на пленарната сесия в Страсбург. Евродепутатите ще приемат резолюция, в която се казва, че намаляване или замразяване на бюджета е неприемливо. Проектът на резолюция се казва още, че вноските на държавите-членки към бюджета на ЕС биха могли да бъдат намалени с между 75 и 40 на сто в резултат на предложената реформа на системата за финансиране на ЕС, включваща данък върху финансовите сделки, нов начин на събиране на ДДС, премахване на съществуващите отстъпки и други коригиращи мерки.