Eвропейският парламент призова за повишаване на защитата на информационните мрежи в ЕС

  Европейският парламент прие днес с голямо мнозинство (573 "за", 90 "против" и 26 "въздържали се" ) доклада на Ивайло Калфин за сигурността на интернет „Защитата на критичната информационна инфраструктура - постижения и предстоящи стъпки: постигане на сигурност в световното кибернетично пространство"

 

Европейският парламент прие днес с голямо мнозинство (573 "за", 90 "против" и 26 "въздържали се" ) доклада на Ивайло Калфин за сигурността на интернет „Защитата на критичната информационна инфраструктура - постижения и предстоящи стъпки: постигане на сигурност в световното кибернетично пространство".

Докладът настоява ЕС да признае информационните системи за критична инфраструктура и да им гарантира защита като на енергийните и транспортни мрежи. Настоява се за създаване на минимални стандарти и протоколи за противодействие при кибернетични инциденти, както и за вменяване в задължение на доставчиците на интернет и на администрацията да информират потребителите за всеки пробив в системите за сигурност и за кражбата на техни данни. Калфин предлага и криминализиране на кибер атаките.

Резолюцията на Европейския парламент, приета днес въз основа на доклада „Калфин" призовава Европейската комисия да се ангажира с информирането и обучението на гражданите за безопасно използване на интернет, за насърчаване на публично-частното партньорство и за развитие на международното сътрудничество.

„ЕС има прекрасни примери за защитата на интернет на национално равнище, но състоянието в страните членки е изключително неравномерно. Това, което липсва е европейски подход. Националните системи не са в състояние да гарантират нужното ниво на сигурност на информационните мрежи, без адекватно междудържавно сътрудничество. Ето защо призовавам Комисията да излезе с цялостна стратегия за защита на киберпространството", настоя Ивайло Калфин по време на дебата по доклада.

Вижте видео: http://youtu.be/AqcJCfdB7pk

Оригинално изказване на английски език, без превод: http://youtu.be/GTagng7WP20

„Защитата на интернет не е въпрос само на числа, но и на доверие на хората, които използват интернет, а в ЕС искаме достъп да има всеки европейски гражданин", заяви комисарят по цифровият дневен ред Нели Крус, поздравявайки Калфин за "изчерпателния и навременен доклад".

 

Крус съобщи, че наблюдава внимателно какво се случва в страните и че „въпреки усилията, трябва да направим повече". Еврокомисарят обеща в близките месеци да предложи цялостна европейска стратегия за киберсигурност, „която да сложи ред в собствения ни дом". Документът на Европейската комисия ще съдържа, както политики, така и законодателни мерки, които ще имат за цел засилване на презграничното сътрудничество, обмяната на информация между страните и регламентиране на публично-частното партньорство, засилване на борбата с киберпрестъпленията и с ботнет мрежите, защита на индустриалните мрежи, въвеждане на стандарти за сигурност, повишаване на информираността на гражданите и др.

По данни на Европейския парламент щетите от пробиви на информационни системи в света надхвърлят 318 милиарда долара годишно, което е повече от незаконния трафик на наркотици.

Какво точно предлага Калфин за сигурността в интернет и как ще се отрази то на ежедневието на хората на: http://kalfin.eu/калфин-предлага-криминализиране-на-кибератаките-p_read1829.html