Сергей Станишев: Изборната победа е нашата основна политическа задача

Юни 12, 2012 Новини БСП 0 1448

  Основна задача пред Изпълнителното бюро на БСП е спечелване на предстоящите парламентарни избори, каза председателят на БСП Сергей Станишев на пресконференция след първото заседание на новоизбраното ИБ на НС на БСП

 

Основна задача пред Изпълнителното бюро на БСП е спечелване на предстоящите парламентарни избори, каза председателят на БСП Сергей Станишев на пресконференция след първото заседание на новоизбраното ИБ на НС на БСП. „Започваме в добър дух и атмосфера, но сме наясно, че оттук- нататък ГЕРБ ще се опита да приложи тотален външен натиск и дискредитиране на опонентите си. А ГЕРБ вижда в нас основен конкурент, опонент и алтернатива", категоричен беше лидерът на БСП.

По думите на Сергей Станишев разликата в състава на миналото и настоящото ИБ на БСП е свързана с водещата политическа задача пред партията- спечелването на предстоящите избори. „Има четирима заместник- председатели и повече секретари на Националния съвет. Всеки от тях има конкретни функции и задачи свързани с изборната победа", допълни още Станишев.

Лидерът на БСП даде информация и за подписката за референдум за АЕЦ „Белене". „Подписката върви добре, преминахме в публичната част на кампанията и имаме амбицията да успеем след 22 години неуспешни опити за референдуми по важни за България теми", заяви Сергей Станишев.

По отношение на идеите на министър Делян Добрев за 7- ми блок на АЕЦ „Козлодуй" и цената на тока Станишев коментира: „Чувам, че министър Добрев уверил, че 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй" няма да е по-скъп от „Белене". Та той сравнява един блок в Козлодуй с два блока в Белене, при това без никакви разчети, анализи и цена."

По думите на лидера на БСП поредното увеличение на цените на газа и тока е пряко следствие на недалновидната и безотговорна политика на ГЕРБ. „Това е поредното шоково увеличение на цените на газа и тока. Та нали господин Борисов и господин Добрев проглушиха ушите на всички, че газът ще поевтинее. Защо тогава поскъпва?", попита Станишев. Той обясни, че поисканото 16% повишение на цените от „Булгаргаз" се дължи на огромния натиск, на който правителството подлага държавните компании. „Оказва се, че „Булгаргаз" е една от компаниите със системни загуби и с огромни финансови задължения. И всичко това - защото управляващите източват държавни фирми и ги лишават от възможност да се развиват", заяви още Станишев.

В подкрепа на думите му говорителят на НС на БСП и зам.-председател на ПГКБ Ангел Найденов каза, че думите на министър Добрев за уж постигнати договорености с руската страна звучат все по- нелепо на фона на непрекъснатите увеличения на цените на електроенергията в страната. „Колкото и да посещава Русия, Добрев няма да постигне нищо без конкретен договор между двете страни", отбеляза депутатът.

Ангел Найденов коментира и идеите на управляващите за увеличения на заплатите на висшите държавни служители. „Арогантно звучат думите на управляващите за увеличаване на възнагражденията за хората с висшите постове в държавата на фона на масовото обедняване на българите", възмути се Найденов. Той счита, че такова увеличение не може да бъде само за себе си, а непременно трябва да се обвърже с държавна политика за увеличение на доходите на хората.

Зам.-председателят на ИБ на НС на БСП Янаки Стоилов даде информация за хода на подписката по региони и изрази своята увереност, че събраните подписи ще надхвърлят половин милион до края на предвиденият срок.

По отношение на темата за цените на газа и тока Стоилов сподели, че големите държави търсят защита на своите национални интереси. „Точно затова не се учудвам, че Русия е обвързала цената на доставяната електроенергия с реализацията на „Южен поток", каза Янаки Стоилов и припомни как в продължение на 2 години правителството на ГЕРБ е подкрепяло проекта „Белене", а накрая се е отказало от него.

 

Текст на пресконференцията >>>