От днес стартира публичната кампания за подписката за референдум за Белене

Юни 08, 2012 Новини БСП 0 1089

От днес стартира публичната кампания на Инициативния комитет, чиято цел е провеждането на референдум за бъдещето на атомната енергетика и за изграждането на АЕЦ Белене

От днес стартира публичната кампания на Инициативния комитет, чиято цел е провеждането на референдум за бъдещето на атомната енергетика и за изграждането на АЕЦ Белене. Това обяви председателят на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев на пресконференция в парламента. „Излизаме на улицата, обръщаме се към хората с нашите аргументи и нагледни материали. Предстои най- интензивната част от работата за събиране на подписи", добави Станишев. Утре той ще информира Националния съвет на БСП за работата на партията в рамките на инициативата. Ще бъдат поставени и конкретни задачи на социалистите във всяка община. Вече е активна и интернет страницата www.referendumbelene.com, където всеки ще може да разбере къде са местата в България за събиране на подписи.

Лидерът на БСП сподели впечатленията си от посещението си във Враца, където заради страх хората не смеят да пишат личните си данни в подписката. Станишев напомни за съдбата на подписка от преди година, когато ДАНС ходеше по къщите. „Това е част от кампанията на страха, която налага това управление. Но и това ще го преодолеем - с ходене от врата на врата, с публични срещи", заяви Станишев.

Депутатът Антон Кутев подчерта, че всички изисквания на закона по отношение на личните данни се спазват. „Всички данни, които се използват при подписката, ще бъдат използвани само за целта на подписката", категоричен беше Кутев. Той отбеляза, че местата, където хората ще могат да се подпишат в цялата страна, ще бъдат специално обозначени. Изготвени са и информационни материали. Предстоят заседания на Инициативния комитет в цялата страна, както и заседания на местните инициативни комитети, като графикът ще бъде качен на интернет страницата на кампанията.  

Сергей Станишев напомни, че Инициативният комитет беше учреден в отговор на решението на управляващите за отказ от Белене, което беше взето на тъмно, без дебати и без сериозна аргументация пред обществото. Лидерът на БСП изтъкна, че амбицията на Инициативния комитет е да предизвика референдум - за първи път от началото на демокрацията българите да бъдат обективно информирани, да се проведат публични дискусии и хората да се произнесат по ключов въпрос. Той засяга развитието на българската индустрия, енергийната независимост на страната и цените на тока. Станишев подчерта, че проектът Белене е много по- евтин, отколкото всички други проекти, които стартират или се изграждат в момента. Според председателя на БСП е важно  аргументите на Инициативния комитет, мнението на експертите, да достигне до възможно най- много хора.

Сергей Станишев коментира опитите на управляващите изкуствено да противопоставят Белене и Козлодуй. „Това е абсолютно фалшива теза", заяви лидерът на БСП. Той изрази недоумение и от твърденията на Валентин Николов, че 7-ми блок на Козлодуй щял да бъде по- евтин от Белене. „Нелепици се разправят ежедневно от правителството", добави председателят на ПГКБ. Той напомни, че правителството говореше, че Белене е неизгоден проект, а сега пък се говори, че частни инвеститори са готови едва ли не да финансират целия проект. „Къде е логиката? Няма я", възмути се Станишев.

Депутатът от ПГКБ Румен Овчаров коментира, че говоренето за частен инвеститор еднозначно доказва колко неверни са твърденията на управляващите. „Проектът Белене е ефективен, безопасен, на високо техническо равнище. Той гарантира огромен брой работни места", добави Овчаров. Янаки Стоилов призова представителите на медиите също да се включат в подписката.