Пламен Орешарски: България не прави важните реформи - това е оценката на Европейската комисия

„България не прави важните реформи - това е оценката на Европейската комисия", отбеляза Пламен Орешарски на брифинг в НС

„България не прави важните реформи - това е оценката на Европейската комисия", отбеляза Пламен Орешарски на брифинг в НС. Той, заедно с народните представители от левицата  Корнелия Нинова, Драгомир Стойнев и Валентина Богданова, представиха позицията на ПГКБ по Доклада на Европейската комисия за изпълнението на конвергентната програма и националната програма за реформи на страната.

 Пламен Орешарски отбеляза, че единствената добра новина в доклада е прекратяването на процедурата за прекомерен бюджетен дефицит, който вече е под 3%. Според депутата всички други критики и препоръки на доклада са повече от обезпокоителни. „От 2005- 2006г. досега документите на ЕК не са съдържали толкова сериозни критики към състоянието на България", заяви Орешарски. Той изтъкна, че дори в уж най-силната област на ГЕРБ- фискалната политика,  ЕК има много критични оценки. Заплахите за икономическия растеж и жизнения стандарт на българите не само остават, но и се задълбочават. Влошава се състоянието на пенсионната и здравната система. „Неефективността на публичните разходи рискува дългосрочната устойчивост на публичните финанси, особено в областта на пенсионната и здравната система. Тяхната предвидимост и стабилност се подкопават значително", аргументира се Пламен Орешарски.  Всичко това се дължи на изключително лошата събираемост на приходите.

Заради недалновидното и безхаберно управление на държавата ежедневно 420 българи остават без работа, заяви депутатът от ПГКБ Драгомир Стойнев. Корнелия Нинова се възмути, че ГЕРБ не се вслушва дори, когато са очевидни пропуските им. „Предлагали сме много добри идеи, но от ГЕРБ просто не ги чуват", каза Нинова. Според нея точно безхаберното и недиалогично поведение на управляващите е един от основните проблеми, заради които се е стигнало до крайно критичните позиции в доклада на ЕК.

Валентина Богданова открои друг от най- критикуваните от ЕК сектори - „Образование и наука". „Настояваме за нова оперативна програма „Образование и наука" и само ако заложим на този приоритет, можем да имаме производителност, високи доходи и модерно общество", каза депутатът от левицата. Богданова допълни, че България е посочена като страната в ЕС с най-висок процент на неграмотност.