Сергей Станишев: Управляващите правят груба политическа пропаганда, вместо да се държат национално отговорно

Май 30, 2012 Новини БСП 0 1289

  Когато правителството търси подкрепа от опозицията, за да реши проблем, към който самото то има принос, очакваме да се държат национално отговорно, а не да отправят обидни квалификации към БСП

 

Когато правителството търси подкрепа от опозицията, за да реши проблем, към който самото то има принос, очакваме да се държат национално отговорно, а не да отправят обидни квалификации към БСП. Това заяви председателят на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев на брифинг в парламента. По- рано днес в телефонен разговор с Бойко Борисов лидерът на социалистите ясно заяви, че БСП очаква публично извинение от Цветан Цветанов. „Това е нашето условие, за да разговаряме сериозно и отговорно в интерес на държавата", заяви Станишев. Той изрази възмущението си от поведението на вътрешния министър в парламента тази сутрин. Вместо да говори как ще се помогне на хората от Перник и как ще им се плати за възстановяване на жилищата, Цветанов превърна изказването си в поредна манипулативна и груба политическа пропаганда.

Станишев отбеляза, че преди изявлението на Цветанов левицата е била готова да обсъди инициативата на управляващите - парламентарните групи да подкрепят правителството за спешното реконструиране на редица съоръжения по магистралите Хемус и Тракия. „Ние като конструктивна опозиция, която мисли за интересите на хората и на страната, изразихме готовност да разговаряме", заяви председателят на БСП. Той изтъкна, че в случая парламентарната подкрепа е необходима за правителството, защото управляващите са тези, които имат проблем. „Мотивирайки се със спешност, правителството иска да няма обществени поръчки за изпълнение на възстановителните работи по редица виадукти по магистралите", обясни Станишев. Той изтъкна, че почти три години не са били предприети необходимите мерки. „Ако според експертите ситуацията с мостовете е тежка, трябва да се предприемат действия", заяви Станишев и отбеляза, че левицата е склонна да подкрепи решение с ясни критерии и мотиви.

„Когато министър-председателят търси подкрепа от ПГКБ, редно е да се говори с факти и коректно", добави лидерът на БСП. С конкретни примери той опроверга твърденията на Бойко Борисов, че предишното правителство дори една боя не е хвърлило за поддръжката за мостовете, виадуктите и магистралите. Примерите- предишното правителство изцяло реконструира един от виадуктите в района на Ихтиман по АМ Тракия; беше реконструиран цялостно един от тунелите по АМ Хемус, а един от виадуктите беше възстановен; по подбалканския път в района на Копривщица два големи виадукта също бяха реконструирани; възстановени и модернизирани бяха мостове през Марица в община Стамболийски, в района на Харманли; всички мостове до АМ Хемус, в отсечката от Шумен до Варна, бяха реконструирани.