Българските социалисти в ЕП отбелязаха 24 май

Май 23, 2012 Новини БСП 0 1130

  По инициатива на групата на българските евродепутати-социалисти Европейският парламент отбеляза 24 май в Страсбург с изложба на старинни ръкописи

 

По инициатива на групата на българските евродепутати-социалисти Европейският парламент отбеляза 24 май в Страсбург с изложба на старинни ръкописи. Ръкописите са на тема „Посланието на Св. Св. Кирил и Методий към съвременна Европа" и са предоставени от Център за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев". Изложбата предизвика огромен интерес от страна на депутати от всички национални делегации и политически групи.

Председателят на българските социалисти в ЕП Ивайло Калфин откри изложбата с думите: „Поводът за тази изложба е нашата гордост - единствени в Европейския съюз да използваме кирилицата, третата официална писменост, която беше присъединена към нашата общност с приемането на България в ЕС през 2007г. Както виждате - „Единни в многообразието", изтъкна  Калфин.

         Вицепрезидентът на Европейския Парламент Джани Питела, който беше специален гост на събитието, демонстрира знания по българска история. Питела изрази възхищението си от предоставените ръкописи и тяхната стойност. Той изтъкна, че България се възприема като люлка на славянската цивилизация и азбука, която в днешни дни се използва от много славянски народи. Новата азбука не само полага началото на българската литература, култура и духовна идентичност, но потвърждава и демократичното право на всеки народ да създаде свой собствен език, да има собствена писменост като израз на идеята за духовно равенство на всички.

Професор Аксиния Джурова представи изложбата на събралите се международни гости. Благодарение на Кирил и Методий и създаването на втората славянска азбука - кирилицата, България, респективно славяните, се приобщават към голямото семейство на християнските народи.  Професор Джурова разказа за духовното израстване на България, благодарение на делото на светите братя. Още повече - с влизането си в Европейския съюз, България се вписва в културните граници на Европа и прибавя третата основна азбука на Европа - българската. Заглавието на изложбата съвсем не е случайно, отбеляза професор Джурова -  чрез мисията на Кирил и Методий още през 19 век се поставя идеята за равнопоставеност на всички народи, която е двигател и на съвременна Европа.